Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj češtiny jako národního jazyka (UBO / YCNJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / YCNJ - Vývoj češtiny jako národního jazyka, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s odbornými studiemi a monografiemi o vývoji českého jazyka (chronologicky). Přehled o vývoji spisovné češtiny od počátků písemné vzdělanosti až po 20. století. Konfrontace Havránkovy a Cuřínovy monografie o vývoji češtiny se Šlosarovým a Večerkovým Spisovným jazykem v dějinách české společnosti. Nové výsledky v bádání o baroku a o dějinách české ortografie.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o klíčových obdobích vývoje spisovné češtiny se zaměřením na dobu raného novověku, zejména na jazyk a literaturu z doby barokní.

Literatura

Čornejová, M., Rychnovská, L., Zemanová, J. (eds.):. Dějiny českého pravopisu (do r. 1902). Sborník příspěvků z mezinárodní konference. Brno, Host - MU, 2011. Dittman, R., Sobalíková, H., Vajdlová, M. (eds.):. Igor Němec, Práce z historické jazykovědy. Praha, Academia, 2009. Krčmová, M.:. Integrace v jazycích - jazyky v integraci. Praha, NLN, 2010. Pleskalová, J., Krčmová, M., Večerka, R., Karlík, P. (eds.):. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha, Academia, 2007. Kořenský, J., et. al.:. Najnowsze dzeje języków słowiańskich. Český jazyk. Opole: Uniwersytet Opolski, 1998. Lamprecht, A.:. Praslovanština. Brno, UJEP, 1987. Šlosar, D., Večerka, R., Dvořák, J., Malčík, P.:. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti, vyd. 3., opr. a dopl. Brno, HOST, 2009. Esvan, F.:. Vidová morfologie českého slovesa. Praha, NLN, 2007.

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.