Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj češtiny jako národ. a spis. jazyka (UBO / YVCSJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / YVCSJ - Vývoj češtiny jako národ. a spis. jazyka, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj spisovné češtiny od předhistorické doby po novou češtinu; vývoj pravopisu od počátků do současnosti.2. Historická gramatika a historická lexikografie.3. Vývoj české gramatografie se zvláštním přihlédnutím k barokním mluvnicím.4. Periodizace barokního období, barokní literatura.5. Hláskosloví, tvarosloví, lexikum a syntax barokních textů.6. Dějiny českého jazykového purismu.

Získané způsobilosti

Orientace v zadaných tématech a získání hlubších znalostí o gramatikách doby humanistické a barokní.

Literatura

Černý, V.:. Až do předsíně nebes. Praha, 1996. Čejka, M., Šlosar, D., Nechutová, J.:. Gramatika česká Jana Blahoslava. Brno, MU, 1991. Koupil, O.:. Grammatykáři. Gramatografická a kulturní reflexe češtiny 1533-1672. Praha, Karolinum, 2007. Porák, J.:. Humanistická čeština. Hláskosloví a pravopis. Praha, UK, 1986. Čejka, M.:. Jazyk mateřský a jazyk otcovský. (Vztahy mezi češtinou, latinou a němčinou na přelomu středověku a novověku). In/Život s morfémy/. Brno, MU, 2004. Pleskalová, J., Krčmová, M., Večerka, R., Karlík, P. (eds.):. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha, Academia, 2007. Kopecký, M.:. O barokní kultuře. Sborník statí. Brno, UJEP, 1968. Lamprecht, A.:. Praslovanština. Brno, UJEP, 1987. Kalista, Z.:. Století andělů a ďáblů. Jinočany, 1994. Ratajová, J. (Ed.):. Alžběta Lidmila z Lisova - Rodinné paměti. Praha, 2002. Pokorná, Z., Svatoš, M. (vyd.). Bohuslav Balbín a kultura jeho doby v Čechách. Sborník z konference Památníku národního písemnictví. Vašica, J.:. České literární baroko. Praha, 1995. Smith, N. S. (ed.):. Mluvnice M. Vavřince Benedikta z Nudožer Grammaticae Bohemicae libri duo. Ostrava, OU FF a Tilia, 1999. Kalista, Z.:. Tvář baroka: poznámky, které zabloudily na okraj života, skicář problémů a odpovědí. 2. vyd. Praha, Garamond, 2005. Pleskalová, J.:. Tvoření nejstarších českých osobních jmen. Brno, MU, 1998. Rösel, H.:. Wörterbuch zu den tschechischen Schriften des J. A. Comenius. 1. vyd. Münster, Aschendorf-Verlag, 1983.

Požadavky

Analýza barokního textu podle vybraných hledisek.

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.