Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie (UBO / ZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / ZPS - Základy psychologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení obecné psychologie jako vědní disciplíny.2. Výklad základních kategorií - psychika, prožívání, vědomí, chování, činnost, osobnost.3. Obecná psychologie v systému psychologických věd.4. Biologická a sociokulturní determinace psychiky.5.-7. Základní metody a cíle.8.-10. Psychické procesy - popis a charakteristika jejich výsledků.11. Kognitivní procesy.12. Emocionální a motivačně volní procesy.13.-14. Psychická regulace.

Získané způsobilosti

Student umí popsat teoretická východiska psychologie, dokáže objasnit biopsychosociální dimenze člověka, je schopen vysvětlit strukturu osobnosti, její rysy, procesy a stavy, umí popsat a analyzovat jednotlivé lidské potřeby, motivy a zájmy, zná problematiku stresu, duševní hygieny, sebepoznání a seberegulace, umí charakterizovat zralou osobnost.

Literatura

Nakonečný, M.:. Encyklopedie obecné psychologie. Praha, Academia, 1997. Atkinsonová, R. L., Atkinson, R. C., Smith, E. E., Bem, D.J.:. Psychologie. Praha, Portál, 2004. Vágnerová, M.:. Základy psychologie. Praha: Karolinum. 2004.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

PhDr. Vlastimila Urbanová

Vyučující

PhDr. Vlastimila Urbanová