Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské a české umění středověku (UEU / D2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / D2 - Evropské a české umění středověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. dóm v Hildesheimu a otónské umění v Německu2. poutní kostel v Conques a románská architektura ve Francii3. kalvárie v Halberstadtu a románské sochařství a malířství v západní Evropě4. katedrála v Chartres a gotická architektura ve Francii5. katedrála ve Štrasburku a gotická architektura v Německu6. tzv. mystické krucifixy a piety - vrcholně gotické sochařství v Evropě7. Giotto a bratři z Limburka - raně a vrcholně gotické malířství v Evropě8. Landshut a pozdně gotická architektura v Německu a Rakousku9. vídeňský náhrobek Friedricha III. a hlavní centra pozdně gotického sochařství v Evropě10. Jan van Eyck a počátky tzv. nizozemského realismu11. Rogier van der Weyden a nizozemské malířství 2. pol. 15. století12. Michael Pacher a pozdně gotické malířství ve střední Evropě13. Veit Stoss a hlavní osobnosti pozdně gotického sochařství kolem roku 150014. Albrecht Dürer a hlavní osobnosti pozdně gotického malířství kolem roku 1500

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o vývoji evropského a českého umění středověku.

Literatura

M. Bartlová. Průvodce studiem dějin středověkého výtvarného umění, FF MU Brno 2003. R. Chadraba (ed.). Dějiny českého výtvarného umění, díl I/1, 2, Praha 1984. R. Toman. Gotické umění: architektura, sochařství, malířství, Praha 2005. kol. autorů. Janson´s History of Art. The Western Tradition. E.H. Gombrich. Příběh umění. R. Toman. Románské umění : architektura, sochařství, malířství, Praha 2006.

Požadavky

Student musí prokázat základní orientaci v dějinách evropského a českého středověkého umění.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.