Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny estetického postoje k přírodě (UEU / DEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DEP - Dějiny estetického postoje k přírodě, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Základní pojmy a kategorie.2. Estetický postoj k přírodě v antice.3. Estetický postoj k přírodě ve středověku.4. Renesance.5. 17. Století - krajinomalba a proměny estetického postoje ke krejině.6. Britská estetika přírody 18. století.7. J.-J. Rousseau a francouzská estetika přírody 18. století.8. Německá estetika přírody 18. století: J. G. Sulzer, I. Kant.9. Romantismus a estetický postoj k přírodě.10. Vývoj estetického postoje k přírodě v 19. století.11. Česká estetika přírody do počátku 20. století: J. Durdík, O. Hostinský, F. Th. Bratránek.12. Estetika přírody první poloviny 20. století.13. Estetika přírody od 60. let 20. století do 21. století14. Komparační studie: Estetika přírody a postoj k přírodě na Dálném východě.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem kurzu je porozumění proměnám estetického postoje k přírodě jako reprezentantu evropského postoje k přírodě vůbec. Na konci tohoto kursu by měl student lépe chápat a měl by být schopen vysvětlit komplexnost postoje současného člověka k přírodě, který vede mj. k její ochraně. Student bude schopen interpretovat a kriticky hodnotit lépe náš postoj k přírodě i motivy k její ochraně a nabyté informace použít k argumentaci v této oblasti.

Literatura

BIESE, Adolf:. Das Naturgefühl im Wandel der Zeiten. Leipzig: Quelle et Mayer, 1926. ANDREWS, Malcolm:. Landscape and Western Art. Oxford: Oxford University Press, 1999. CLARK, Kenneth:. Landscape into Art. Harmondsworth: Penguin Books, 1966. SHEPARD, Paul:. Man in the Landscape. A Historic View of the Aesthetics of Nature. Athens-London: The University of Georgia Press, 2002. NICOLSON, Marjorie H.:. Mountain Gloom, Mountain Glory. The Development of the Aesthetics of the Infinite. New York: Cornell University Press, 1959. STIBRAL, Karel:. Proč je příroda krásná? Estetické vnímání přírody v novověku. Praha: Dokořán, 2005.

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast na přednáškách.

Garant

Mgr. Martin Kaplický, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.