Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filozofie a vzdělanosti II (UEU / DFAV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DFAV2 - Dějiny filozofie a vzdělanosti II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Co je filosofie?2. Filosofie a renesanční humanismus.3. Descartes a racionalismus 17. století.4. O objektivitě vkusového souzení I.: David Hume a Immanuel Kant.5. O objektivitě vkusového souzení II.: Frank N. Sibley a Stanley Cavell.6. Filosofické aspekty Darwinovy evoluční teorie.7. Co je vlastně věda? (od Poppera po Feyerabenda).8. Americký pragmatismus: problematika pravdy a pravdivosti (W. James, Ch. S. Peirce, J. Dewey).9. Filosofie procesu: Co je čas? (A. N. Whitehead, H. Bergson).10. Fenomenologie (E. Husserl).11. Hermeneutika (M. Heidegger, H. G. Gadamer).12. strukturalismus a funkcionalismus ve filosofii.13. obrat k jazyku ve filosofii.14. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Student získá přehlednou znalost dějin evropské filozofie od osvícenství do současnosti se zvláštním zřetelem k filozofii dějin.

Literatura

Hans Joachim Störig:. Malé dějiny filozofie. Kostelní Vydří, 2007. Will Durant:. Příběh filozofie (Životy a myšlenky největších filozofů). Praha, 2003. Wilhelm Weischedel:. Zadní schodiště filozofie. Praha, 1992.

Požadavky

Přehledná znalost dějin evropské filozofie od osvícenství do současnosti se zvláštním zřetelem k filozofii dějin.

Garant

Mgr. Martin Kaplický, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Denis Ciporanov, Ph.D.Mgr. Ondřej Dadejík, Ph.D.Mgr. Peter CHVOJKA, Ph.D.Mgr. Martin Kaplický, Ph.D.Mgr. Jan Staněk, Ph.D.Mgr. Libor Staněkdoc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.