Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní kurz dějin umění I (UEU / DKDU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DKDU1 - Základní kurz dějin umění I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Raně křesťanské umění.2. Karolínské a otónské umění v Německu.3. Románská architektura ve Francii a ve střední Evropě.4. Románské sochařství a malířství v západní Evropě a v českých zemích.5. Gotická architektura ve Francii a v Německu.6. Gotická architektura v českých zemích.7. Vrcholně gotické sochařství v Evropě.8. Raně a vrcholně gotické malířství v Evropě.9. Pozdně gotická architektura ve střední Evropě.10. Hlavní centra pozdně gotického sochařství v Evropě.11. Počátky pozdně gotického malířství v Nizozemí.12. Pozdně gotické malířství ve střední Evropě.13. Hlavní osobnosti pozdně gotického sochařství kolem roku 1500.14. Hlavní osobnosti pozdně gotického malířství kolem roku 1500.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o hlavních tendencích ve vývoji evropského středověkého umění.

Literatura

M. Bartlová. Průvodce studiem dějin středověkého výtvarného umění. Praha, 2001. R. Chadraba (ed.). Dějiny českého výtvarného umění, díl I/1, 2, Praha 1984. B. Mráz. Dějiny výtvarné kultury, 4 díly. R. Toman. Gotické umění: architektura, sochařství, malířství, Praha 2005. kol. autorů. Janson´s History of Art. The Western Tradition. E.H. Gombrich. Příběh umění. R. Toman. Románské umění : architektura, sochařství, malířství, Praha 2006.

Požadavky

Student musí úspěšně projít písemným testem, který prověřuje faktografické znalosti z dějin umění. Zároveň musí odevzdat referát ze seminární části v písemné podobě.

Garant

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.