Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní kurz dějin umění II (UEU / DKDU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DKDU2 - Základní kurz dějin umění II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie renesančního umění v Itálii.2. Italská renesanční a manýristická architektura.3. Renesnační a manýristická architektura ve střední Evropě.4. Raně a vrcholně renesanční malířství v Itálii.5. Renesanční a manýristické sochařství v Itálii.6. Renesanční sochařství ve střední Evropě.7. Manýristické malířství v Itálii.8. Barokní architektura v Itálii, ve střední Evropě a v českých zemích.9. Barokní sochařství v Itálii a ve střední Evropě.10. Barokní malířství ve střední Evropě.11. Umění rokoka a klasicismu.12. Architektura 2. poloviny 19. století ve střední Evropě.13. Francouzské malířství 2. poloviny 19. století.14. Evropské malířství od roku 1880 do roku 1914.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o hlavních tendencích ve vývoji evropského umění od renesance do počátku 20. století.

Literatura

kol. autorů. Janson´s History of Art. The Western Tradition. E.H. Gombrich. Příběh umění. R. Toman (ed.). Baroko. Architektura, plastika, malířství, Praha 1999. T. Petrasová - H. Lorenzová (ed.). Dějiny českého výtvarného umění III 1780 - 1890 (2 sv.), Praha 2001. V. Lahoda - M. Nešlehová (ed.). Dějiny českého výtvarného umění IV 1890 - 1938 (2 sv.). Praha, 1998. B. Mráz. Dějiny výtvarné kultury, 4 díly. A. Dempseyová. Umělecké styly, školy a hnutí, Praha 2002. R. Toman (ed.). Umění italské renesance. Architektura, sochařství, malířství, kresba, Praha 2000.

Požadavky

Student musí úspěšně projít písemným testem, který prověřuje faktografické znalosti z dějin umění. Zároveň musí odevzdat referát ze seminární části v písemné podobě.

Garant

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.