Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kap. z děj. moder. a soud. sv. umění II (UEU / DSSU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DSSU2 - Kap. z děj. moder. a soud. sv. umění II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Umění v totalitních režimech.2. Malířství 50. let v USA a v západní Evropě.3. Pop-art a nová figurace: malířství 60. - 80. let.4. Op-art a minimalismus.5. Architektura 50. let na Západě.6. Expo 58 a bruselský styl v československém designu 60. let.7. Architektura 60. - 70. let v ČSSR.8. Organická abstrakce v sochařství a kinetické umění.9. Akční umění, happening a preformance na Západě a v čes. zemích.10. Postmoderní architektura a high-tech (od 80. let do současnosti).11. Německé neoexpresionistické malířství 80. let.12. Neopop; světová fotografie 80. - 90. let.13. Základní východiska genderového výkladu umění.14. Ženy umělkyně v minulosti a dnes.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základních principech, pojmech a jménech z dějin poválečného a současného umění.

Literatura

R. Švácha - M. Platovská (ed.). Dějiny českého výtvarného umění VI. 1958 - 2000, 2 sv. Praha, 2007. Ch. Harrison - P. Wood - S. Zeidler (ed.). Kunsttheorie im 20. Jahrhundert. Künstlerschriften, Kunstkritik, Kunstphilosophie, Manifeste, Statements, Interviews, sv. 2. Ostfildern-Ruit, 1998. A. Dempseyová. Umělecké styly, školy a hnutí. Praha, 2002. I. F. Walther (ed.). Umění 20. století. Praha, 2001.

Požadavky

Student se musí orientovat v základních pojmech poválečného a současného umění.

Garant

prof. PhDr. Petr Fidler

Vyučující

prof. PhDr. Petr Fidlerdoc. PhDr. Tomáš Winter, Ph.D.