Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia malíř., kresby a grafiky (UEU / DUKG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DUKG - Úvod do studia malíř., kresby a grafiky, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní terminologie a bibliografie. Starověké a středověké malířské receptáře a receptáře a teoretická literatura raného novověku.2. Organizace malířů - cechy, akademie, školy.3. Závěsné obrazy: materiály a podklady.4. Barevné pigmenty a pojidla. Podložky a podklady.5. Malířské techniky (akvarel, kvaš, tempera, olejomalba, enkaustika).6. Podkresby a podmalby. Zlacení.7. Nástěnná malba: materiály a podklady.8. Malířské techniky (freska, secco, sgrafito).9. Malířský rukopis.10. Dějiny restaurování. Technologický průzkum obrazu.11. Stručné nastínění dějin grafických umění.12. Umělecký nárok grafiky: interpretace, reprodukce nebo samostatná umělecká oblast. Významné grafické sbírky. Grafika na trhu s uměním.13. Popis jednotlivých technik (dřevořez, mědirytina, lept, suchá jehla, oceloryt, akvatinta, litografie, barevné techniky).14. Užití, společenské a mediální poselství grafiky: politické události (světské a církevní) - společenské fenomény doby - vědecké objevy - odborné ilustrace a dokumentace - původní autorská grafika - grafika jako médium moderny.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti malířských a grafických technik, dále znalosti z oblasti malířských technologií a dějin kresby.

Literatura

J. Meder. Die Handzeichnung. Ihre Technik und Entwicklung. Wien, 1923. A. Krejča. Grafické techniky. Praha, 1994. V. Volavka. Malba a malířský rukopis. Úvod do studia malířského rukopisu, Praha 1939. J. Marco. O grafice. Kniha pro sběratele a milovníky umění. Praha, 1981. B. Slánský. Technika malby 1-2. Praha, 1954. L. Losos. Techniky malby. Praha, 1994.

Požadavky

Student musí v testu prokázat znalosti z technologie a dějin malířství, kresby a grafiky.

Garant

doc. PhDr. Michal Šroněk, CSc.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.doc. PhDr. Michal Šroněk, CSc.