Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souč. příst. v bádání k děj. um. středov (UEU / DVA9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVA9 - Souč. příst. v bádání k děj. um. středov, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodizace středověkého umění v Evropě a v českých zemích, úvod do výuky předmětu a komentář k doporučené literatuře2. Zásahy do středověkých památek v průběhu 19. a 20. století - otázka autenticity na příkladě katedrály sv. Víta v Praze3. Středověké stavební postupy, způsoby navrhování staveb, možnosti získávání a opracování stavebního materiálu, otázka stavitelských osobností4. Románská sakrální architektura Sicílie a její mozaiková výzdoba - příklad byzantského a islámského vlivu na evropské umění5. Románská sakrální architektura Portugalska - katedrála v Lisabonu jako ukázka organického růstu stavby během staletí a klášter v Alcobace jako příklad kompaktního funkčního celku6. Klášter v Batahlě - otázka recepce francouzské a anglické vrcholně gotické architektury v portugalském prostředí a její svébytná transformace pro místní objednavatelské potřeby7. Katedrála v Miláně - problematika italské gotiky a otázka historismů gotických staveb v baroku a v 19. století8. Umělecká osobnost Petra Parléře - specifika jeho stavitelského a sochařského díla9. Opevněné kostely v Sedmihradsku a Dolních Rakousích - názorné příklady propojení sakrální a profánní funkce gotických staveb10. Dóm sv. Štěpána ve Vídni - příklad postupného růstu sakrální stavby od románského po pozdně gotické období; problematika stavitelských osobností11. Kostel Panny Marie v Ingolstadtu - příklad propojení šlechtických objednavatelských požadavků a sakrální funkce stavby; otázka ikonografického výkladu neobvyklé výzdoby tamních postranních kaplí12. Malířská a grafická tvorba Albrechta Dürera - příklad zrodu umělecké osobnosti v moderním smyslu na přelomu středověku a raného novověku13. Současné možnosti výkladu funkce středověkého obrazu - srovnání se současným uměním14. Zakončení - závěrečná diskuze nad možnosti bádání v probírané oblasti

Literatura

Milena Bartlová. Skutečná přítomnost. Středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou, Praha 2012. Günther Binding. Bauen im Mittelalter, Darmstadt 2010. Barbara Baumüller. Der Chor des Veitsdomes in Prag. Die Königskirche Karls IV., Berlin 1994. Johann Josef Böker. Der Wiener Stephansdom. Architektur als Sinnbild für das Haus Österreich, Salzburg 2007. Roberto Cassanelli (ed.). Die Baukunst im Mittelalter, Düsseldorf 2005. Jean Gimpel. Die Kathedralenbauer, Holm 1996. Robert Stollberg. Kirchenburgen in Siebenbürgen, Köln-Weimar-Wien 2007. Richard Strobel (ed.). Parlerbauten - Architektur, Skulptur, Restaurierung, Stuttgart 2004.

Požadavky

Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je přednesení referátu v seminární části. U zkoušky pak musí student prokázat schopnost hovořit o jednotlivých uměleckých dílech z různých období středověku.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.