Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Byzantské a raně křesťanské umění (UEU / DVB14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB14 - Byzantské a raně křesťanské umění, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Křesťanské umění či umění křesťanů? Přehled bádání a bibliografie.2. Prameny pro raně křesťanské umění. Křesťanské umění před Konstantinem.3. Císařské umění a konstantinovské baziliky. Založení Konstantinopole.4. Architektura a monumentální sochařství: raně křesťanské umění jako funerální umění.5. Mozaiky: Řím, sev. Afrika, Byzantium a východ. Koptské umění.6. Malířství: Nástěnné (Dura Europos, katakomby). Portréty a ikony.7. Raně křesťanské a byzantské rukopisy a drobné umění.8. Justinián a Ravenna. Řím a západ v 7. století.9. Raně byzantské umění, ikonoklasmus a nástup Arabů (330-843).10. Byzantská imperiální ikonografie a Konstantinopol.11. Architektura Byzance, Gruzie a Arménie.12. Středobyzantské umění (843 - 1071).13. Pozdně byzantské umění (1204 - 1453).14. Byzantské umění a Evropa. Rozptyl byzantského umění v evropských sbírkách a jeho vliv.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti raně křesťanského a byzantského umění v širších nábožensko-politických souvislostech.

Literatura

David T. Rice. Art of the Byzantine era, Thames and Hudson, reprint 1997. Bohuslava Zástěrová. Dějiny Byzance, Praha 1992. Richard Krautheimer. Early Christian and byzantine architecture. New Haven : Yale University Press, 1986. Marie Pardyová. Klasická tradice v raně křesťanské ikonografii, Masarykova univerzita. Brno, 1992. Jean Lassus. Raně křesanské a byzantské umění, Praha: Artia, 1971.

Požadavky

Student napíše esej na dané téma: skupina památek, analýza diskurzu ohledně určité části či aspektu raně křesťanského a byzantského umění či historiografický problém.

Garant

PhDr. Kateřina Horníčková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina Horníčková, Ph.D.