Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění středověku II (UEU / DVB16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB16 - Umění středověku II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Giotto a italská malba.2. Sochařství trecenta v Itálii a poklasické sochařství ve Francii.3. Devoční ikonografie.4. Retábly.5. Iluminované rukopisy.6. Umění na dvorech Lucemburků - architektura.7. Umění na dvorech Lucemburků - sochřaství.8. Umění na dvorech Lucemburků - malířství.9. Krásný a internacionální sloh.10. Raný nizozemský realismus.11. Šíření nizozemské inspirace ve střední Evropě.12. Pozdně gotické sochařství.13. Pozdní gotika v Čechách a na Moravě.14. Dunajská škola.

Získané způsobilosti

Student bude znát chronologii vývoje středověkého umění a získá přehled o vývoji různých typů uměleckých děl.

Literatura

Klement Benda (ed.). Dějiny českého výtvarného umění. Od počátků do konce středověku I/I, Praha 1984. Jiří Fajt - Barbara Drake Boehm (edd.). Karel IV.: císař z Boží milosti: kultura a umění za vlády Lucemburků 1310-1437 (kat. výst.), Praha 2006. Jaromír Homolka et al. Pozdně gotické umění v Čechách 1471-1526. Praha, 1985. Milena Bartlová. Průvodce studiem dějin středověkého výtvarného umění, Brno 2004. Michael Baxandall. The Limewood Sculptors of Renaissance Germany, London 2004.

Požadavky

Student musí v testu prokázat schopnost uměleckohistorické analýzy středověkých památek z hlediska současných metod v bádání.

Garant

Mgr. Jan Mikeš

Vyučující

Mgr. Jan Mikeš