Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formy, funkce a techn. vzniku soch. děl (UEU / DVB17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB17 - Formy, funkce a techn. vzniku soch. děl, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Materiály a technologie užívané ve středověkém sochařství I.2. Materiály a technologie užívané ve středověkém sochařství II.3. Materiály a technologie užívané ve středověkém sochařství III.4. Stavební huť jako producent středověkých sochařských děl.5. Městský cech jako producent středověkých sochařských děl.6. Ikonografie výzdoby francouzských katedrál.7. Tucet typů madon ve francouzské gotice.8. Italské sochařství a specifika jeho zkoumání.9. Klášterní zbožnost a ikonografické inovace počátku 14. století.10.Ludvík Bavor, Karel IV. a středovropské sochařství 14. století.11. Středověké sochařské památky krásného slohu v jižních Čechách na pozadí "velkých" dějin umění.12. Pozdně gotické sochařství v Evropě a možnosti jeho zkoumání.13. Pozdně gotické sochařství ve střední Evropě.14. Exkurze (jižní Čechy nebo Rakousko).

Získané způsobilosti

Student bude ovládat metodu formální a ikonografické analýzy aplikované na středověký sochařský materiál.

Literatura

Johannes Tripps. Das handelnde Bildwerk in der Gotik, Berlin 1998. Ulrike Krone-Balcke. Der Kefermarkter Altar. München, 1999. Jiří Fajt - Barbara Drake Boehm (edd.). Karel IV.: císař z Boží milosti: kultura a umění za vlády Lucemburků 1310-1437 (kat. výst.), Praha 2006. Vojtěch Volavka. O soše. Úvod do historické technologie a teorie sochařství, Praha 1959. Barbora A. Hřebíčková. Recepty starých mistrů, aneb malířské postupy středověku, Brno 2006.

Požadavky

Student v písemném testu prokáže schopnost analýzy vybraného středověkého sochařského díla či skupiny děl.

Garant

Mgr. Jan Mikeš