Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká barokní architektura (UEU / DVB19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB19 - Česká barokní architektura, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Situace v Čechách po roce 1620.2. Práce italských architektů v Čechách.3. Vkus šlechtických objednavatelů.4. Koncepce profánních staveb: zámky a paláce.5. Půdorysné a prostorové modely sakrálních staveb.6. Giovanni Pietro Tencalla.7. Problém rodiny Dientzenhoferů.8. Kilián Ignác Dientzenhofer.9. Jan Blažej Santini-Aichel.10. Otázka tzv. radikálního baroka.11. Historizující formy po roce 1700.12. Spolupráce architekta a dekoratéra.13. Drobné sakrální stavby v krajině.14. Deziderata a výhledy bádání.

Získané způsobilosti

Student bude obeznámen s celkovou kulturní situací v Čechách v průběhu 17. a 18. století a pozná hlavní díla představitelů barokního českého stavitelství.

Literatura

Jaromír Neumann. Český barok. Praha, 1974. Petr Fidler. Opus italicum aneb italské základy barokní vzdělanosti stavitelské, Dokumenta Pragensia, Praha 2004. Vít Vlnas (ed.). Sláva barokní Čechie, kat. výst., Praha, 2002. Oldřich J. Blažíček. Umění baroku v Čechách. Praha, 1971. Petr Fidler. Zum Mäzenatentum und zur Bautypologie der mitteleuropäischen Jesuitenarchitektur, In: Jesuiten in Wien, Wien 2003.

Požadavky

Student musí při ústní zkoušce a pozvávačce obrázků prokázat znalost vývoje české barokní architektury a díla jejích hlavních reprezentantů.

Garant

prof. PhDr. Petr Fidler