Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura 2. poloviny 20. století (UEU / DVB25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB25 - Architektura 2. poloviny 20. století, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz volně navazuje na předmět Architektura 1. poloviny 20. století. V průběhu přednášek bude představen poválečný vývoj architektury především v Evropě, a to na hlavních příkladech. Kurz představí šíři architektonických projevů a jejich teoretické základy se zaměřením na vztah k předválečné architektuře. Proto bude nutné věnovat se porozumění pojmům moderna, postmoderna, druhá moderna, high-tech, apod. Pozornost bude také věnována textům současných architektů.Obsah přednášek:1. Pojmy.2. Le Corbusier.3. Mezinárodní sloh a Mies van der Rohe.4. Alvar Aalto a Skandinávie.5. Louis Kahn.6. Architektura a ideologie.7. Case Studies.8. Brutalismus a beton.9. Neomoderna.10. Postmoderna.11. Plast v architektuře.12. High-tech.13. Druhá moderna (dekonstruktivismus).14. Kritický regionalismus a fenomenologie v architektuře.

Získané způsobilosti

Posluchač by měl získat základní znalost architektů, staveb a myšlenek architektů poválečného období.

Literatura

Heinrich Klotz. Architektur des 20. Jahrhunderts, Klett-Cotta, Stuttgart 1989. William J. R. Curtis. Architektur im 20. Jahrhundert, Stuttgart 1989. Jana Tichá (ed.). Architektura na prahu informačního věku, Praha 2001. Jana Tichá (ed.). Architektura: tělo nebo obraz?, Praha 2009. Jana Tichá (ed.). Architektura v informačním věku, Praha 2006. Peter Gössel, Gabriele Leuthäuserová. Architektura 20. století, Taschen/Slovart, Praha 2006. John Cava ed. Kenneth Frampton: Studies in Tectonic Culture, Cambridge 2001. Kenneth Frampton. Le Corbusier, Thames & Hudson, London 2001. Kenneth Frampton. Moderní architektura. Kritické dějiny, Academia, Praha 2004. Friedrich Achleitner. Österreichische Architektur im 20. Jahrhundert, Salzburg 2010. Monika Mitášová (ed.). Oxymorón a pleonasmus, Praha 2011. Peter Zumthor. Promýšlet architekturu, Zlín 2009. Robert Venturi. Složitost a protiklad v architektuře, Praha 2001. Rem Koolhaas. Třeštící New York, Praha 2007.

Požadavky

Každý ze studentů zpracuje kriticky text jednoho z teoretiků, případně architektů do krátké studie.