Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění mimo kánon (UEU / DVB33)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB33 - Umění mimo kánon, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Kánon dějin umění2) Karikatura, populární kultura a "primitivní umění"3) Historie karikatury4) Počátky recepce "primitivních" kultur a koloniální diskurz5) "Primitivní" umění a karikatura v 19. století6) Zrod populární kultury a její recepce7) Karikatura v projektech modernismu přelomu století8) Expresionismus, kubismus a africké umění9) Proletářské umění a populární kultura10-11) Karikatura, populární kultura a "primitivní" umění v dalších programech meziválečné avantgardy12) Sběratelé13) Jiné nekanonické projevy

Získané způsobilosti

Studenti si absolvováním kurzu rozšíří znalosti o důležitou, v dějinách umění často vytěsňovanou problematiku, a seznámí se s její současnou kritickou interpretací.

Literatura

DIESING, Helena. Český komiks 1. poloviny 20. století, Praha, Verzone 2011. VARNEDOE, Kirk - GOPNIK, Adam. High & Low: Modern Art and the Popular Culture, New York, MoMA 1990. WINTER, Tomáš. Palmy na Vltavě. Primitivismus, mimoevropské kultury a české výtvarné umění 1850-1950, Řevnice, Arbor vitae - Plzeň, Západočeská galerie - Praha, Artefactum 2013. ELKINS, James. Prečo nie je možné napísať dějiny umenia nezápadných kultúr, in: Minulosť v prítomnosti: Súčasné umenie a umeleckohistorické mýty, Bratislava, Nadácia - Centrum súčasného umenia 2002, s. 229-242. FLAM Jack - DEUTCH Miriam (eds.). Primitivism and Twentieth-Century Art: a Documentary History, Berkeley - Los Angeles - London 2003. PRAHL, Roman - WINTER, Tomáš (eds.). Proměny dějin umění. Akta druhého sjezdu historiků umění, Dolní Břežany, Scriptorium 2007, s. 11-78 (texty v sekci Dějiny umění mimo kánon). ECO, Umberto. Skeptikové a těšitelé, Praha, Argo 2006. CHROBÁK, Ondřej - WINTER, Tomáš (eds.). V okovech smíchu. Karikatura a české umění 1900-1950, Praha, Gallery 2006.

Požadavky

Složení ústní zkoušky.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Winter, Ph.D.