Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Internacionální aspekty v českém umění (UEU / DVB5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB5 - Internacionální aspekty v českém umění, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Internacionální gotika a krásný styl kolem roku 1400.2. Čechy, Morava, Slezsko a Uhry - redionální školy a vzájemné souvislosti na počátku 15. století.3. Metodologické a formální problémy pozdní gotiky, periodizace, vztahy k nizozemskému malířství první poloviny 15. století v malbě a sochařství.4. Hlavní osobnosti řezbářství první poloviny 15. století a domácí reflexe jejich umění (Multscher, Kaschauer).5. Hlavní osobnosti řezbářství první druhé poloviny 15. století na sever od Alp a domácí reflexe jejich umění (Gerhaert z Leydenu a jeho role).6. Hlavní osobnosti řezbářství druhé poloviny 15. století a domácí reflexe jejich umění, (Stosz, Pacher, Riemenschneider atd.).7. Rozvoj grafiky v 15. století (Mistr E.S., M. Schongauer, I.Meckenem, A. Dürer atd.) a její odraz v malířském a sochařském médiu.8. Německé a rakouské malířství na konci 15. století a české země.9. Otázky umělecké výměny na počátku 16. století (role grafiky, imitatio, exemplum, ingenium, konkurence).10. Od středověkého řemeslníka k novodobému umělci.11. Signatura a autoportrét (Altdorfer, Dürer, Pilgram atd.).12. Rozvoj podunajského stylu (Durer, Cranach), proměny religiózního obrazu, úloha a význam umělecké krajiny.13. Umění německého humanismu (malířství a sochařství v kontextu rétoriky, otázky stylu, stylových úrovní, stylového ideálu).14. Adresáti a objednavatelé.

Získané způsobilosti

Student získá podrobný přehled o charakteru a principech pozdně gotického umění ve střední Evropě.

Literatura

H. Belting. Das Bild und sein Publikum im Mittelalter. Form und Funktion früher. Berlin, 1989. H. Belting - Ch. Kruse. Die Erfindung des Gemäldes. Das erste Jahrhundert der niederländischen Malerei. München, 1994. A. Legner (ed.). Die Parler und der Schöne Stil 1350-1400. Köln, 1978. S.Kemperdick. Martin Schongauer. Petersberg, 2004. Th. Müller. Sculpture in the Netherlands, Germany, France and Spain 1400-1500. Harmondsworth, 1966. W. Paatz. Süddeutsche Schnitzaltäre der Spätgotik.Die Meisterwerke während ihrer Entfaltung zur Hochblüte (1465-1500). Heidelberg, 1963. M. Baxandall. The Limewood Sculptors of Renaissance Germany. London, 1980.

Požadavky

Student musí v rámci kolokvia prokázat znalost probíraných témat a hlavních představitelů pozdně gotického umění střední Evropy.

Garant

PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D.