Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Někt. problémy umění jagellonské doby (UEU / DVB6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB6 - Někt. problémy umění jagellonské doby, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jagellonci - dynastie (stručný vhled do historie dynastie, geografických aspektů, genealogie atd.).2. Dvůr a reprezentace (dvorské umění v Praze, rezidence olomouckého biskupa, podobizna jako osobní memoria a prostředek reprezentace).3. Církev a zbožnost (náboženská situace v Čechách, lokální - národní) aspekty religiózní propagandy, ikonografie zemských patronů, katolické a utrakvické konfese a jejich odraz v umění).4. Rozvoj měst a městské kultury (městská kultura, hlavní centra, obchod, pluralismus uměleckých forem, role vědy, humanismu, italské renesance?).5. Importy nového umění a jeho objednavatelé.6. Postavení umělce ve společnosti, pohyb umělců a děl, dílenská praxe, rozvoj uměleckého obchodu.7. Donátoři, aristokratická a církevní reprezentace (Lobkovicové, Fictumové, Šternberkové, Rožmberkové, Rožmitálové atd.).8. Morava v době jagellonské (korvínské intermezzo, zvláštnosti).9. Objednavatelé (Boskovičtí, páni z Hradce, Pernštejnové, Ctibor Tovačovský z Cimburka, opat Pavel z Louky, Jan Filipec, Augustin Olomoucký, Stanislav Thurzo, Jan Dubravius).10. - 14. Umělci, osobnosti, díla (Mistr Litoměřický, Gangolf Herlingar, Hanuš Elfeldar, Mistr IP, Anton Pilgram, Mistr Litoměřického graduálu, Ulrich Creutz, Mistr Oplakávání ze Žebráku, Mistr Oplakávání ze Zvíkova,Václav z Olomouce, Hanuš z Olomouce, Kašpar Schick, Mistr Madony z Olomouce, Mistr I.W., Jakob Seiseneger, Bartoloměj Beránek atd.).

Získané způsobilosti

Student získá přehled o charakteru umění střední Evropy v době kolem 1500.

Literatura

Thomas DaCosta Kaufmann. Court, Cloister and the City. Chicago, 1995. Robert Suckale - Dietmar Popp (ed.). Die Jagiellonen. Nürnberg, 2002. Evelin Wetter (ed.). Die Länder der Böhmischen Krone und ihre Nachbarn zur Zeit der Jagiellonenkönige. Ostfildern, 2004. Viktor Kubík (ed.). Doba Jagellonská v zemích české koruny. Praha - České Budějovice, 2005. Jiřina Hořejší - Jarmila Vacková. Některé aspekty jagellonského dvorského umění, Umění 21, 1973. K. Chamonikola (ed.). Od gotiky k renesanci. Výtvarná kultura Moravy a Slezska 1400-1550. Brno, 1999. Jaromír Homolka et al. Pozdně gotické umění v Čechách 1471-1526. Praha, 1985.

Požadavky

Test v rozsahu přednášených témat a doporučené studijní literatury.

Garant

PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D.