Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozdně got. architektura v již. Čechách (UEU / DVB9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / DVB9 - Pozdně got. architektura v již. Čechách, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pozdně gotická architektura - definice a metodologie.2. Rozvoj pozdně gotických principů stavitelství v Bavorsku a Rakousku.3. Vídeňská dómská huť a související gotické plány.4. Podmínky pro rozvoj pozdně gotické architektury v jižních Čechách.5. Iniciační stavby jihočeské pozdní gotiky.6. Sakrální architektura na Českokrumlovsku.7. Kostely v Dolním Dvořišti a v Prachaticích.8. Kostely v Trhových Svinech, Horní Stropnici a Žumberku.9. Osobnost Hanse Getzingera a jeho předpoklady jeho díla.10. Kostely ve Chvalšinách, v Rožmberku a Nových Hradech.11. Méně významné sakrální stavby.12. Architektura pozdně gotických paláců a tvrzí.13. Ostatní stavby pozdní gotiky v jižních Čechách.14. Pozdní gotika v Horních Rakousích.

Získané způsobilosti

Student bude seznámen s vývojem pozdně gotické architektury ve střední Evropě a na vzorku z jižních Čech může sledovat principy jejích priorit, typů a proměn.

Literatura

J. Homolka et al. Pozdně gotické umění v Čechách 1471-1526. Praha, 1985. Roman Lavička. Pozdně gotické kostely na rožmberském panství. České Budějovice, 2013. H. Látal. Pozdně gotické kostely v jižních Čechách, Umění 2004. Praha, 2004. H. Látal. Původ klenebních obrazců Hanse Getzingera. Umění LIV, 2006.

Požadavky

Student musí ve skupinovém pohovoru prokázat znalost základních principů pozdně gotické architektury a některých jejích památek v jižních Čechách.

Garant

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.