Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kultury (UEU / EDKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / EDKU - Dějiny kultury, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Základní pojmy a kategorie.2. Estetický postoj k přírodě v antice.3. Estetický postoj k přírodě ve středověku.4. Renesance.5. 17. století.6. Britská estetika přírody 18. století I. (Shaftesbury, Burke, atd., Pojem vznešena)7. Britská estetika přírody 18. století I. (Estetika malebna)8. J.-J. Rousseau a francouzská estetika přírody 18. století.9. Německá estetika přírody 18. století: J. G. Sulzer, I. Kant I.10. Německá estetika přírody 18. století: Kant II. Romantismus a estetický postoj k přírodě I.11. Romantismus a estetický postoj k přírodě II.12. Vývoj estetického postoje k přírodě v 19. století.Česká estetika přírody do počátku 20. století: J. Durdík, O. Hostinský, F. Th. Bratránek.13. Estetika přírody 20. století.14. Komparační studie: Estetika přírody a postoj k přírodě na Dálném východě.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o hlavních vývojových tendencích evropských dějin kultury.

Literatura

Adorno, T. Estetická teorie. Praha, 1997. Stibral, K.:. Proč je příroda krásná? Estetické vnímání přírody v novověku. Praha, 2005. Rousseau, J.-J.:. Emil čili o vychování. Olomouc, 1926. Schama, S.:. Krajina a paměť. Praha, 2007. Kant, I. Kritika soudnosti. Praha, 1995. Burke, Edmund. O vkuse, vznešenom a krásnom : filozofické skúmanie o pôvode našich ideí vznešeného a krásneho. Bratislava: Tatran, 1981. Rousseau, J. J.:. Rozpravy. Svoboda, Praha 1978.

Požadavky

Znalost klíčových témat a literatury.

Garant

doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.