Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika současné fotografie (UEU / ESF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / ESF - Estetika současné fotografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah semináře je koncipován jako filozoficko-teoretický exkurz zacílený na odhalování a uchopování povahy současné fotografie a jejího markantního vlivu na teorii a praxi dnešního vizuálního umění. Metodologicky se seminář pohybuje na komparativní hraně mezi poststrukturalistickou filosofií fotografie a tradicí modernistického formalismu.- týden 1. - 3. - modernistický formalismus a jeho dozvuky v současné teorii fotografie, principy good vs. bad objecthood, divadelnosti a absorpce v současné fotografii - Greenberg, Fried- týden 4. - 7. - vývojové momenty současné fotografie a vliv filmu, současná fotografie a znovuobjevení dokumentu - Dubois, Poivert- týden 8. - 10. - strukturalistická a sémiotická analýza obrazu, ikonicko-indexikální znak, fotografie jako sdělení bez kódu - Peirce, Barthes, Schaeffer- týden 11. - 13. - postmoderní fotografie a postrukturalistické čtení obrazu, obrat k "řeči" - Derrida, Kraussová, Batchen, Tamisier, Crimp- týden 14. - fotografický obraz a digitalizace záznamu - Savedoff, Lunenfeld, Mitchell

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování semináře samostatně formulují hodnotící soudy na základě legitimních kritérií a interpretují současnou fotografickou tvorbu.

Literatura

Walton, K.L.:. Looking Again Through Photographs, s. 801-808. Critical Inquiry, 1986. Greenberg, Clement:. "Modernistická malba." In: Před obrazem. Pospiszyl, Tomáš (ed.), s. 35-47. Praha: OSVU, 1198. Baqué, D.:. Photographie Plasticienne, l extr?me contemporain. Paris: Éditions du regard, 2004. Krauss, R.:. The Optical Unconscious London. NewYork: MIT Press, 1993. Fried, Michael:. "Umění a objektovost." In: Před obrazem. Pospiszyl, Tomáš (ed.), s. 47-71. Praha: OSVU, 1998. Fried, Michael:. Why Photography Matters as Art as Never Before. London: Yale University Press, 2008.

Požadavky

zpracování seminární práce

Garant

Mgr. Filip Hotový, Ph.D.