Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie I (UEU / EUFI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / EUFI1 - Úvod do filozofie I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. seznámení s tématikou, přehled vybraných okruhů, osobností, časové zařazení.2. antika, etapy, Sokrates, Platón, Aristoteles3. Platón4. Aristoteles5. Novoplatonismus6. Křesťanství, Bible - periodizace, základní pojmy.7. Patristika - Filón, Origénes,8. Patristika - Aurelius Augustinus9. Scholastika: Spor o univerzálie10. Scholastika - Tomáš Akvinský,11. Scholastika a estetika12. Filozofie renesance a reformace13. Baroko - Descartes, Spinoza, Leibnitz.14. závěrečný test

Získané způsobilosti

Porozumění dialektickému vztahu filozofie, náboženství a umění, schopnost reagovat na odborné pojmy a samostatné uvažování v širších filozoficko - estetických souvislostech.

Literatura

Platón. Dialogy o kráse. Praha, 1979. Svoboda, K. Estetika svatého Augustina a její zdroje. Praha, 2000. Aristoteles. Poetika. Praha, 1996. Maritain, J. Umění a scholastika. Olomouc, 1933. Plotinos. Dvě pojednání o kráse. Praha, 1994. Aurelius Augustinus. Vyznání. Praha, 1999.

Požadavky

Znalost seminárních textů.Zápočtový test. Esej - kreativní zpracování zvoleného tématu.

Garant

Mgr. Peter CHVOJKA, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Peter CHVOJKA, Ph.D.