Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění - reprezentace - ideologie (UEU / EURI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / EURI - Umění - reprezentace - ideologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Ideologie: extenze pojmu2) Ideologie: marxismus a neomarxismus (Marx, Eagleton)3) Ideologie: Althusser a Žižek4) Ideologie a umění: Estetická teorie T.W. Adorna5) Ideologie a umění: sémiotický přístup R. Barthese6) Reprezentace: extenze pojmu7) Specifika umělecké reprezentace a ideologie: mimesis8) Specifika umělecké reprezentace a ideologie: fikce9) Specifika umělecké reprezentace a ideologie: estetická distance10) Specifika umělecké reprezentace a ideologie: performance11) Umění, ideologie a kýč12) Ideologie a populární umění - z perspektivy skeptiků13) Ideologie a populární umění - z perspektivy těšitelů14) Závěrečné shrnutí, zápočtový test

Získané způsobilosti

Základní orientace v problematice vztahu umění a ideologie z estetické perspektivy.

Literatura

Adorno, T.W. Estetická teorie. Šaradín, P. Historické proměny pojmu ideologie. Eagleton. T. Ideology: An Introduction. Althusser, L.:. Ideology and ideological state apparatuses, in: Cultural Theory and Popular Culture: A Reader, 4th edn, edited by J. Storey. Harlow: Pearson Education, 2009. Žižek, S. (ed.):. Mapping ideology. London/New York: Verso, 2000. Carroll, N. Mass Art and Ideology. In: A Philosophy of Mass Art. Zuska, V. Mimesis - fikce - distance (k estetice XX. století). Barthes, R.:. Mytologie. Praha, 2004. Bullough, E. "Psychická distance" jako faktor v umění a estetický princip. Iser, W. Representation: A Performative Act. Eco, U.:. Skeptikové a těšitelé. Praha, Svoboda, 1995. Kulka, T. Umění a kýč. Praha, 2000.

Požadavky

pravidelná účast, seminární práce

Garant

Mgr. David Skalický, Ph.D.