Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia kultury (UEU / EUSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / EUSK - Úvod do studia kultury, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

POJEM KULTURY: axiologické versus antropologické pojetí; "kultura" jako klíčový pojem pro studium člověka; dějiny pojmu kultura (Cicero, Pufendorf, Herder, Klemm, Tylor); vztah pojmu "kultura" k pojmům "civilizace", "společnost", "národ" a "rasa"ANTROPOLOGICKÉ POJETÍ KULTURY: antropologická definice kultury - její základní charakteristiky (celistvost, naučitelnost, sdílenost, vzorce) a složky (normy, hodnoty, symboly, klasifikace reality, světový názor) a důsledky jejich různosti pro kulturní rozmanitost člověkaCO JE ČLOVĚK: člověk a zvíře - podobnosti a odlišnosti; specifické rysy člověka jako biokulturní bytosti; biologická a kulturní adaptace; kulturní adaptivní strategie (Cohen); otázka ekologické adaptability kultury; nezbytnost kultury pro lidský druh; teorie konekcionismu, neotenie a prodlouženého dětství (Lorenz); dosavadní nejasnost vztahu dědičnosti a učení; místo lidského druhu ve "stromu života"VZNIK A VÝVOJ ČLOVĚKA, GENEZE KULTURY: základní milníky antropogeneze (bipedie, výroba nástrojů, společenské uspořádání, myšlení a jazyk, ovládnutí ohně, termoregulace, lov, první rituální a umělecké projevy) - kauzální versus systémový přístup; multiregionální model versus "out of Africa" model vzniku moderních lidí; problematika vztahu biologické a kulturní evoluce; přechod od kultury epizodické k mimetické a lingvistické (Donald) a problematika počátků jazyka a vědomíGENY A KULTURA: spor biologického a kulturního determinismu, "rasa" jako kulturní konstrukce; vztah biologické a kulturní evoluce; antropologický kulturalimus (Boas, Meadová, Benedictová) versus behaviorismus a sociobiologie (Wilson - epigenetická pravidla); koevoluce genů a kultury (Wilson), teorie memů (Dawkins); kultura jako "superorganická vrstva reality" (Kroeber, White); riziko biologického i kulturalistického redukcionismuROZMANITOST KULTUR V ČASE: otázka pokroku a kulturní evoluce; evoluce obecná a specifická; hlavní trendy obecné evoluce; teleologické a neteleologické pojetí evoluce; fenomenologické pojetí evoluce (Portmann) a jeho dopad na teorii evoluce kulturní; kulturní evoluce unilineární (White) a multilineární (Steward); otázka zákonitostí v kulturní evoluciROZMANITOST KULTUR V PROSTORU: etnocentrismus versus kulturní relativismus (Boas); rozdíl mezi kulturní relativismem a relativismem etickým; idea lidských práv a idea kulturních práv; otázka kulturních univerzáliíKULTURY V KONTAKTU A KULTURNÍ ZMĚNA: difúze kulturních prvků versus nezávislá invence; akulturace, kulturní šok; soužití kultur - asimilace, pluralismus, multikulturalismus; kulturní a etnické konflikty - stereotypy a předsudky, postojová a institucionální diskriminace, genocida, etnocida, ekocida

Získané způsobilosti

Studenti se naučí rozlišovat antropologické pojetí kultury od pojetí axiologického (jež se v běžné i odborné rozmluvě často slučují a vedou k nedorozumění) a naučí se používat antropologický koncept kultury jako prostředek studia biokulturní podstaty člověka i konkrétních sociokulturních témat a problémů.

Literatura

KUPER, A. Culture: The Anthropologists Account. Cambridge : Harvard University Press, 2000. SOUKUP, V. Dějiny antropologie: encyklopedický přehled dějin fyzické antropologie, paleoantropologie, sociální a kulturní antropologie. Praha : Karolinum, 2004. KROEBER, A. L. - KLUCKHOHN, C. Kritický nástin systémů a definic kultury 1. Brno : Krajské kulturně osvětové středisko Brno, 1969. KROEBER, A. L. - KLUCKHOHN, C. Kritický nástin systémů a definic kultury 2. Brno : Krajské kulturně osvětové středisko Brno, 1970. POSPÍŠIL, L. Kultura. Národopisný časopis Český lid (suplemnet), 1993. BENEDICTOVÁ, R. Kulturní vzorce. Praha : Argo, 1999. BUDIL, I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha : Triton, 2003. SIDKY, H. Perspectives on Culture: A Critical Introduction to Theory in Cultural Anthropology. New Jersey : Pearson Prentice Hall, 2004. SOUKUP, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha: Portál, 2000. LÉVI-STRAUSS, C. Rasa a dějiny. Brno : Atlantis, 1999. KUPER, A. The Chosen Primate: Human Nature and Cultural Diversity. Cambridge : Harvard University Press, 1994. FEDER, K. L. - PARK, M. A. Human Antiquity : An Introduction to Physical Anthropology and Archeology. Mountain View : Mayfield Publishing Company, 1997. EAGLETON, T. Idea kultury. Brno : Host, 2001. VANČATA, V. Paleoantropologie: přehled fylogeneze člověka a jeho předků. Brno: Masarykova univerzita Brno, 2003. SOUKUP, V. (ed.). Sociální a kulturní antropologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. CRONK, L. That Complex Whole: Culture and Evolution of Human Behavior. Westview Press, 1999. DUNBAR, R. (ed.). The Evolution of Culture: An Interdisciplinary View. New Brunswick : Rutgers University Press, 2003. INGOLD, T. (ed.). Companion Encyclopedia of Anthropology. London and New York : Routledge, 2002. BENEŠ, J. Člověk. Praha: Mladá fronta, 1994. EIBL-EIBELSFELDT, I. Člověk - bytost v sázce: přírodopis lidské pošetilosti. Praha: Academia, 2005. DELSON, E. (ed.). Encyclopedia of Human Evolution and Prehistory. London : Garland Publishing, 2000. UHLÍŘ, M. Jak jsme se stali lidmi. Praha : Dokořán, 2007. MITHEN, S. J. Konec doby ledové: dějiny lidstva od r. 20000 do r. 5000 př. Kr. Praha : BBart, 2006. FOLEY, R. Lidé před člověkem. Praha: Argo, 1998. KOMÁREK, S. Lidská přirozenost: od Charlese Darwina po Irenea Eibl-Eibelsfeldta. Praha: Vesmír, 1998. LORENZ, K. Odumírání lidskosti. Praha : Mladá fronta, 1997. DIAMOND, J. Osudy lidských společností: střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel v historii. Praha : Columbus, 2000. LEAKEY, R. E. Původ lidstva. Bratislava: Archa, 1996. MIDDLETON, D. R. The Challenge of Human Diversity: Mirrors, Bridges, and Chasms. Waveland Press, 2003. DIAMOND, J. Třetí šimpanz: vzestup a pád lidského rodu. Praha, Litomyšl : Paseka, 2004.

Požadavky

ústní zkouška

Garant

PhDr. Vít Erban, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vít Erban, Ph.D.