Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filmové projekce (UEU / FP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / FP - Filmové projekce, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Letošní téma bude mít za cíl ukázat různé způsoby reprezentace města v dějinách filmu. Po historickém exkurzu o začátcích reprezentace města ve filmu, přejdeme k otázkám jako např.: Jsou dějiny filmu dějiny proměny městské kultury? Existují ustálené reprezentace měst, jako je Paříž či New York, které vznikají právě ve filmu, ale jsou reprodukovány ve společnosti? Dokáže film reprezentovat sociální problémy města jako život v ghettu? Jak experimenty s fantastickými městy obohacují filmovou poetiku? Na každém setkání bude pozornost zaměřena na konkrétní filmové dílo.Tematické okruhy:1. Dějiny filmu jako dějiny města - žánr "symfonie města": Muž s kinoaparátem (1929, rež. Dziga Vertov)2. Odvrácená strana města - film noir. Město jako žánr podruhé: Hluboký spánek (1946, rež. Howard Hawks)3. Flâneur ve městě. Francouzská nová vlna a Paříž: Nikdo mě nemá rád (1959, rež. François Truffaut)4. Taxikář jako městská postava: Noc na zemi (1991, rež. Jim Jarmusch)5. Město vs. vesnice: Příběh z Tokia (1953, rež. Jasudžiró Ozu)6. Město jako romantické pozadí: Manhattan (1979, rež. Woody Allan)7. Člověk proti městu, romantika podruhé: Lola běží o život (1998, rež. Tom Tykwer)8. Reprezentace ghetto ve filmu: Město bohů (2002, rež. Fernando Meirelles, Kátia Lund)9. Poválečné město a film: Grbavica (2006, rež. Jamila Žbanić)10. Dystopie ve městě: Blade runner (1982, rež. Ridley Scott)11. "Umělé" město: Dogville (2003, rež, Lars von Trier)12. Sex(ualita) ve městě: Paříž hoří (1990, rež. Jennie Livingston)13. Kdo se bojí, nesmí do města: Městečko Twin Peaks (1990, rež. David Lynch)

Získané způsobilosti

Na základě komentovaného promítání, studenti budou mít přehled o zvolené téma/historické období/žánr a díky diskuzi po promítání zlepší svoje interpretační schopnosti v oblasti filmu.

Literatura

Bordwell, David, Thompsonová, Kristin. Dějiny filmu. Praha: AMU : NLN, 2007. Monaco, James. Jak číst film. Svět filmu, médií a multimédií. Praha: Albatros, 2006.

Požadavky

Student napíše seminární práci.

Garant

Mgr. Ondřej Dadejík, Ph.D.