Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální a regionální ve střed. arch. (UEU / GRSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / GRSA - Globální a regionální ve střed. arch., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do výuky předmětu, rozdělení referátů a komentář k doporučené literatuře2. Zásahy do středověkých památek v průběhu 19. a 20. století - katedrála sv. Víta v Praze; kostel v Hosíně kolem r. 19003. Středověké stavební postupy, způsoby navrhování staveb, možnosti získávání a opracování stavebního materiálu, otázka stavitelských osobností; získávání materiálu na stavbu kláštera v Milevsku4. Románská sakrální architektura Sicílie a její mozaiková výzdoba; Albrechtice nad Vltavou - výmalba apsidy5. Katedrála v Lisabonu; kláštery ve Zlaté Koruně a Vyšším Brodě - stavební historie, krajinný kontext a funkce6. Klášter v Batahlě; dominikánský klášter v Č. Budějovicích - urbanistický kontext, problematika stavební historie7. Katedrála v Miláně - problematika italské gotiky a otázka historismů gotických staveb v baroku a v 19. století8. Umělecká osobnost Petra Parléře - specifika jeho stavitelského a sochařského díla9. Opevněné kostely v Sedmihradsku a Dolních Rakousích10. Dóm sv. Štěpána ve Vídni; kostel sv. Jakuba v Prachaticích - význam sakrální stavby v reprezentaci města11. Kostel Panny Marie v Ingolstadtu; otázka ikonografického výkladu výzdoby tamních postranních kaplí12. Kestřany a Cuknštejn - vzhled, funkce a stav dochování jihočeských pozdně gotických tvrzí13. Saské sklípkové klenby a jejich transformace v jihočeském prostředí14. Zakončení - závěrečná diskuze nad možnostmi bádání v probíraných oblastech

Získané způsobilosti

Student se seznámí s regionálními variantami gotického stavitelství.

Literatura

BINDING, Günther. Bauen im Mittelalter. Darmstadt: Primus, 2010. CASSANELLI, Roberto (ed.). Die Baukunst im Mittelalter. Düsseldorf: Albatros, 2005. GIMPEL, Jean. Die Kathedralenbauer. Holm: Deukalion, 1996. TOMAN, Rolf. Gotické umění: architektura, sochařství, malířství. Praha: Slovart, 2005. KUTHAN, Jiří. Královské dílo za Jiřího z Poděbrad a dynastie Jagellonců, Díl I, Král a šlechta. Praha: Togga, 2010. STROBEL, Richard (ed.). Parlerbauten - Architektur, Skulptur, Restaurierung. Stuttgart: Theiss, 2004. TOMAN, Rolf. Románské umění: architektura, sochařství, malířství. Praha: Slovart, 2006. KRATOCHVÍL, Petr (ed.). Velké dějiny zemí Koruny české. Architektura. Praha - Litomyšl: Paseka, 2009. PEŠINA, Jaroslav, HOMOLKA, Jaromír (eds.). České umění gotické (kat. výst.). Praha: Academia, 1970. BAUMÜLLER, Barbara. Der Chor des Veitsdomes in Prag. Die Königskirche Karls IV. Berlin: Gebr. Mann, 1994. BÖKER, Johann Josef. Der Wiener Stephansdom. Architektur als Sinnbild für das Haus Österreich. Salzburg: Anton Pustet, 2007. FILLITZ, Hermann (ed.). Geschichte der bildenden Kunst in Österreich. Früh- und Hochmittelalter. München, London, New York: Prestel, 1998. ROSENAUER, Arthur (ed.). Geschichte der bildenden Kunst in Österreich. Spätmittelalter und Renaissance. München, London, New York: Prestel, 2003. SWOBODA, Karl Maria (ed.). Gotik in Böhmen. München: Prestel, 1969. FAJT, Jiří (ed.). Karel IV. Císař z Boží milosti. Kultura a umění za vlády Lucemburků 1310 - 1437. Praha: Academia, 2006. STOLBERG, Robert. Kirchenburgen in Siebenbürgen. Köln, Weimar, Wien: Böhlau, 2007.

Požadavky

Student musí přednést referát k vybranému tématu.

Garant

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.