Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie dějin umění (UEU / HDU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / HDU - Historiografie dějin umění, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. psaní o umění a jeho pojem v antice; rétorika2. pojem umění ve středověku; receptáře; spisy opata Sugera3. spisy o umění z 15. století v Itálii a Záalpí4. Giorgio Vasari - jeho Životy a koncepce uměleckého vývoje5. umělecké akademie v Itálii6. traktáty o architektuře 16. - 18. století7. Johann Joachim Winckelmann8 .osvícenská historiografie9. Carl Friedrich von Rumohr10. tzv. Berlínská škola dějin umění11. Jacob Burckhardt, Gottfried Semper a A. H. Springer12. znalectví 19. století a metodické znalectví13. tzv. Vídeňská škola dějin umění14. kritická ikonolgie A. Warburga a ikonografie E. Panofského

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v dějinách oboru dějin umění.

Literatura

Rostislav Švácha. Kapitoly z českých dějin umění I.-II. Robert S. Nelson - Richard Schiff. Kritické pojmy dejín umenia. Petr Wittlich. Literatura k dějinám umění. Jiří Kroupa. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění I. Brno, 2007.

Požadavky

Student musí prokázat základní orientaci v dějinách umělecko-historického bádání.

Garant

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hynek Látal, Ph.D.