Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příroda a krajina v souč. výtvar. umění (UEU / PKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / PKV - Příroda a krajina v souč. výtvar. umění, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Základní pojmy a charakteristika.2. Shrnutí vývoje umění ve vztahu k přírodě v 19. století - od klasicizující krajinomalby k secesi.3. Proudy konce a přelomu 19. a 20. století. Nové koncepce umění, odpor avantgard k přírodě.4. Expresionismus, fauvismus a příroda.5. Kubismus a další směry - nové pojetí prostoru, vztah umění a přírodních věd poč. 20. stol.6. Surrealismus.7. Příroda, krajina a socialistický realismus.8. Umění poloviny a druhé půle 20. století.9. 60. léta a nové formy práce v krajině: Land art.10. Konceptuální umění a příroda.11. Body art a akční umění.12. Bio art: použití živých organismů v umění, transgenní umění.13. Environmentální aktivismus v umění.14. Závěrečné shrnutí.

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kurzu bude student schopen se orientovat v základních proudech umění konce 19. až 21. století, pracující spřírodou a krajinou. Bude schopen použít tyto informace k hlubšímu pochopení vztahu a vnímání přírody v současnosti. Bude schopen lépe se orientovat ve složité a často protichůdné situace dnení vizuální kultury ve vztahu k přírodě.

Literatura

PETIŠKOVÁ, Terezie, BYDŽOVSKÁ, Lenka, SRP, Karel, HALÍK, Pavel a kol.:. Dějiny umění, 12. díl. Praha: Euromedia. Knižní klub, Balios, 2002. ZEMÁNEK, Jiří:. Divočina - příroda, duše, jazyk. Praha: Kant, 2003. STRELOW, Heike, PRIGANN, Herman, DAVID, Vera (eds.). Ecological Aesthetics: Art in Environmental Design: Theory and Praxis. Basel: Birkhäuser Architecture, 2004. ANDREWS, Malcolm:. Landscape and Western Art. Oxford: Oxford University Press, 1999. CLARK, Kenneth:. Landscape into Art. Harmondsworth: Penguin Books, 1966. ZEMÁNEK, Jiří:. Znovuobjevení krajiny jako materie, procesu a místa. In: ŠVÁCHA, Rostislav, PLATOVSKÁ, Marie (Eds.):Dějiny českého výtvarného umění 1958/2000 (VI/1). s. 526-527. Praha: Academia, 2007.

Požadavky

esej

Garant

Mgr. Martin Kaplický, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.