Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie užitého umění (UEU / TUU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEU / TUU - Teorie užitého umění, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod k dějinám užitého umění2. Řemeslo a umělecké řemeslo3. Technická revoluce a průmyslová výroba4. Historismus a reformní hnutí5. Secese: estetická a technická inovace - staré řešení nových výzev6. Secese a zárodky modernismu7. Design: předpoklady vzniku moderní průmyslové produkce8. Základní druhy produkce užitého umění a průmyslového designu9. Filosofie a význam Bauhausu10. Funkcionalismus, věcnost a užité umění11. Podoby a problémy poválečného designu12. Aktuální otázky: komerční design, problém copyrightu a hospodářská soutěž13.-14. Exkluzivita vs. ekologie, ekonomie a dostupnost v současné produkci

Literatura

HUBATOVÁ - VACKOVÁ, Lada. : Tiché revoluce uvnitř ornamentu. Studie z dějin uměleckého průmyslu a dekorativního umění v letech 1880-1930. Praha: VŠUP, 2011. PACHMANOVÁ, Martina. Design: Aktualita, nebo věčnost? (Antologie textů k teorii a dějinám designu). Praha: Vysoká škola Umělecko-průmyslová, 2005. LOOS, ADOLF. Řeči do prázdna. Kutná Hora, 2001. MUKAŘOVSKÝ, Jan. Studie z estetiky. Brno, 2000. MICHL, Jan. Tak nám prý forma sleduje funkci. Sedm úvah o designu vůbec a o chápání funkcionalismu zvláště. Praha: Vysoká škola umělecko-průmyslová, 2003. GROPIUS, Walter. The New Architecture and the Bauhaus. M. I. T. Press, 1965. LE CORBUSIER - SAUGNIER. Za novou architekturu. Praha: Petr Rezek, 2004. MORANT, Henry de. Dějiny užitého umění. Praha: Odeon, 1983. HAUFFE, Thomas. Design. Brno: Computer Press, 2004. KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu 1. a 2. díl. Bratislava: Slovenské centrum dizajnu, 1998. MUNFORD, Lewis. Technika a civilizace. Praha: Práce / Živé myšlenky, 1947.

Požadavky

Znalost anglického jazyka.

Garant

Mgr. Denis Ciporanov, Ph.D.