Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do muzeologie (UHE / AUM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / AUM - Úvod do muzeologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní zdroje informací ke studiu muzejnictví: literatura, odborné časopisy, internet; instituce ve vztahu k předmětu (MK ČR, ICOM, AMG, vysoké školy se studiem muzejnictví)2. Základní pojmy: muzeum - muzejnictví, sbírka - sbírkový předmět, expozice - výstava3. Dějiny muzejnictví I.: přehled dějin vytváření sbírek a muzeí v evropském kontextu; periodizace, nejvýznamnější sbírky minulosti4. Dějiny muzejnictví II.: vznik prvních muzeí, vývoj muzejnictví od 19. století v souvislosti s kulturními a politickými dějinami českých zemí, muzea v moderní době5. Sbírky a sbírkotvorná činnost: vytváření sbírek, proces selekce - tezaurace - skartace, zásady inventarizace, tématické dělení muzejních sbírek a jejich specifika6. Ochrana sbírkových předmětů: základní principy konzervace sbírkových předmětů a jejich ochrany před klimatickými vlivy, fyzikálním poškozováním a před destrukcí způsobenou činností člověka7. Základy výstavnictví I.: plánování tvorby výstav a expozic, námět - libreto - scénář8. Základy výstavnictví II.: budování expozice, expoziční prostředky, současné trendy výstavnictví9. Návštěvník: charakter (profil) návštěvníka, metody komunikace muzea s návštěvníkem, bariéry návštěvnosti10. Architektura muzeí: uspořádání výstavních místností a prostor určených pro poskytování služeb návštěvníkům (výstavní sály, šatny, občerstvení, odpočinkové zóny); provozní prostory muzeí a jejich funkce11. Základy marketingu a řízení: řídící struktura a pravomoci - zřizovatelé, podpůrné organizace; řízení - finanční řízení (fundraising) - public relations12. Legislativa v muzeích: právní normy vztahující se k práci v muzeích (zákon o ochraně sbírek muzejní povahy, zákon o právu autorském a další příslušné právní normy)

Získané způsobilosti

Dějiny českého muzejnictví v evropském kontextu, budování sbírek, ochrana sbírkových předmětů, základy vytváření expozic, hlavní zásady marketingu a řízení neziskových organizací, povědomí o legislativě vztahující se k muzejní práci.

Literatura

WAIDACHER, Friedrich:. Handbuch der allgemeinen Museologie. Wien, 1993. KESNER, Ladislav:. Marketing a management muzeí a památek. Praha, 2005. SEITLOVÁ, Petra - MÁDL, Martin:. Příručka k fyzické a smyslové dostupnosti muzeí (Muzea pro všechny). 2003. MENSCH, Peter:. Reader Museologie. Amsterodam, 1993. BENNET, T.:. The Birth of the Museum: History, Theory, Politics. London, New York, 1995.

Požadavky

zápočet - krátký písemný rozbor expozic vybraného muzea; zkouška - znalosti v rozsahu přednášených témat

Garant

PhDr. Markéta Skořepová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Markéta Skořepová, Ph.D.