Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filozofie a vzdělanosti I (UHE / DFV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / DFV1 - Dějiny filozofie a vzdělanosti I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Tradice západního myšlení a vzdělanosti.2. Co je filosofie.3. Filosofie - náboženství - mytologie.4. Antická filosofie.5. Patristika.6. Scholastika.7. Renesanční filosofie.8. Nová filosofie 17. a 18. století.9. Osvícenské teorie státu a filosofie dějin.10. Antické kořeny evropské vzdělanosti.11. Středověká vzdělanost a zrození laického vzdělance.12. Proměny vzdělanosti v 15.-18. století.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehlednou znalost dějin evropské filosofie a vzdělanosti od antických počátků až do osvícenství se zvláštním zřetelem k filosofii dějin.

Literatura

Le Goff, J.:. Intelektuálové ve středověku. Praha, 1999. Floss, P.:. Proměny vědění. Praha, 1987. Graeser, A.:. Řecká filosofie klasického období. Dějiny filosofie sv. 2. Praha, 2000. Gaarder, J.:. Sofiin svět. Praha, 1994. Burke, P.:. Společnost a vědění. Od Gutenberga k Diderotovi. Praha, 2007.

Požadavky

Prostudovat 5 odborných publikací.Povinná účast na přednáškách (50%)

Garant

doc. PhDr. Miroslav Novotný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Novotný, CSc.