Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dějepisu II (UHE / DIDS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / DIDS2 - Didaktika dějepisu II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organizační struktura vyučovací hodiny dějepisu.2. Specifika výuky dějepisu na SOŠ (náslech - SZŠ a VOŠ zdravotní).3. Samostatná práce žáků v hodinách dějepisu, typy domácích úkolů.4. Práce s interaktivní tabulí v hodinách dějepisu (náslech - GON).5. Seminář z dějepisu na střední škole.6. Seminář z dějepisu na střední škole (náslech - G Česká).7. Specifika výuky dějin 20. století.8. Simulovaný výstup studenta - téma vyučovací hodiny - dějiny 2. poloviny 20. století.9. Rozbor výstupu studenta se zaměřením na použité vyučovací metody.10. Výuka dějepisu v počítačové učebně (náslech - G Jírovcova).11. Využití expozic Jihočeského muzea pro výuku dějepisu.12. Práce s historickým dokumentem ve vyučování dějepisu.13. Písemné přezkoušení.14. Projektové vyučování.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o formách, metodách a prostředcích vyučování dějepisu. Na základě učebnice dějepisu dokáže k zadanému tématu sestavit osnovu postupu podle výukových situací. Dokáže provést záznam sledované vyučovací hodiny a její jednoduchý rozbor.

Literatura

Čapek, V.:. Jak učit dějepis moderně. Praha, 1992. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (se změnami k 1. 9. 2007). Praha, 2007. Čapek, V. , Gracová, B., Jílek, T., Východská, H.:. Úvod do studia didaktiky dějepisu. Plzeň, 2005. Jílek, T.:. Vybrané kapitoly z didaktiky dějepisu. Plzeň, 1996. Julínek, S.:. Základy oborové didaktiky dějepisu. Brno, 2004. Didaktické a metodické inspirace - Dějepis ve škole II. Praha, 2002. Růžičková, J.:. Didaktické inspirace. Praha, 1997. Beneš, Z. (ed.):. Historie a škola I. Otázky koncepce školního dějepisu. Praha, 2002. Metodické inspirace - Dějepis ve škole. Praha, 1998. Kunstová, E. a kol.:. Metodické inspirace - samostatná práce v dějepise. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, zpracování přípravy na vyučovací hodinu, zpracování referátu, písemný test.

Garant

PhDr. Jana Zahradníková