Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny starověku (UHE / DST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / DST - Dějiny starověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Egypt: Stará, Střední a Nová říše a následující období.2. Mezopotámie: od Sumeru k novoasyrské říši.3. Ostatní části Blízkého Východu ve starověku: Levanta, Malá Asie. Achaimenovská říše.4. Egejská civilizace a temná staletí v Řecku. Archaická doba: velká řecká kolonizace a vznik řecké polis.5. Řecká klasika: Athény v 5. století. Válka s Persií. Athénská námořní říše a Athény jako kulturní velmoc. Sparta.6. Peloponnéská válka a dopad na řecký svět. Boj o hegemonii v Řecku ve 4. století a podrobení Řecka Makedonií.7. Alexandr Veliký a rozšíření řeckého světa: kolonizace a urbanizace Východu. Helénistická království.8. Počátky Říma: italické kmeny, etruský a řecký vliv v Itálii; Keltové. Ovládnutí Itálie a vnitřní vývoj římského státu ve 4.-3. stol.9. Punské války a vznik impéria ve 2.-1.stol.10. Občanské války v Římě v 1.stol. Připojení Gallie, situace na Východě. Druhý triumvirát, bitva u Actia a počátek císařství.11. Dynastie klaudijsko-julská, Flaviovci, dynastie adoptivních císařů.12. Říše v krizi 3. století. Vnější války, uzurpace moci, separatismus, krize římské ekonomiky.13. Diocletianus, Constantinus a obnova stability říše. Změny ve společnosti v pozdní antice.14. Říše ve 4. a 5. století. Zánik západní části a vznik barbarských království na Západě.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti antické historie v naznačeném chronologickém rozsahu a do hloubky umožněné počtem 14 přednášek po 90 minutách za semestr.

Literatura

Burian, J. - Oliva, P.:. Civilizace starověkého Středomoří. Praha, 1984. Grant, M.:. Dějiny antického Říma. Praha, 1999. Pečírka, J. a kol.:. Dějiny pravěku a starověku I a II. Praha, 1979. Grant, M.:. Klasické Řecko. Praha, 2004. Oliva, P.:. Kolébka demokracie. Dějiny a kultura klasického Řecka. Praha, 2000. Bartoněk, A.:. Odysseové na mořích historie. Praha, 1976. Oliva, P.:. Řecko mezi Makedonií a Římem. Praha, 1998. Burian, J.:. Římské impérium. Praha, 1994. Oliva, P.:. Svět helénismu. Praha, 2002. Bartoněk, A.:. Zlatá Egeis. Praha, 1969. Bartoněk, A.:. Zlaté Mykény. Praha, 1983. Oliva, P.:. Zrození evropské civilizace. Praha, 1995. Grant, M.:. Zrození Řecka. Praha, 1999.

Požadavky

četba odborné literatury ve stanoveném rozsahu (10 publikací)

Garant

PhDr. Stanislav Doležal, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Stanislav Doležal, Ph.D.PhDr. Stanislav Doležal, Ph.D.