Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geografie II (UHE / GEO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / GEO2 - Historická geografie II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historická geografie českých zemí za vlády Přemyslovců /do roku 1306/.2. Historická geografie českých zemí za Lucemburků, Jiříka z Poděbrad a za vlády dynastie Jagellonců /do roku 1526/.3. Historická geografie Evropy a světa do 15. století.4. Historická geografie velkých zámořských objevů, historický zeměpis objevů a jednotlivých významných představitelů tohoto období do 16. století.5. Historická geografie českých zemí za vlády Habsburků /včetně vlády Habsbursko-lotrinské dynastie/ v letech 1526-1918.6. Územní vývoj Československé republiky 1918 - 1938.7. Rekapitulace územního vývoje za něm. protektorátu a okupace, vznik obnovené Československé republiky a jednotlivé peripetie jejího poválečného vývoje z pohledu historické geografie 1939 - 2003.8. Územní vývoj v českých zemích z hlediska krajského zřízení, od hradských organizací a cúd ke krajskému členění od berní ruly z roku 1654.9. Územní vývoj krajů do jejich zrušení v roce 1990 a současný stav.10. Historická demografie Evropy a světa od 17. století do 19. století /důraz na vznik koloniálních imperiálních říší/.11. Historická geografie Evropy a světa ve 20. století.12. Nastínění stručného vývoje historické geografie a jejích významných představitelů v českých zemích.13. O uměleckých metodách výzdoby map a způsobu tisku map a plánů v dějinách geografie, geodézie a kartografie. Základní rekapitulace /vybraných/ poznatků z historické geografie, z hospodářské, obchodní geografie, zásady pro archivní zpracování map a plánů, včetně jejich uložení.

Získané způsobilosti

Student by měl získat schopnost samostatně se orientovat ve znalostech dějin a geografie Evropy (události let 1914/1945-2008 a v dovednosti hledat potřebné informace v pramenech, literatuře a na internetu).

Literatura

Semotanová, E.:. Atlas zemí Koruny české. Praha, 2002. Semotanová, E.:. Česko. Ottův historický atlas. Praha, 2007. Honzák, F. - Pečenka, M. - Vlčková, J.:. Evropa v proměnách staletí. Praha, 1995. Semotanová, E.:. Historická geografie českých zemí. Praha, 2002. Kapesní atlas světových dějin. Praha, 1982. Semotanová, E.:. Kartografie v historické práci. Praha, 1994. Oxfordský atlas moderních světových dějin 20. století. Praha, 1991. Kašpar, J.:. Vybrané kapitoly z historické geografie českých zemí a z nauky o mapách. Praha, 1994.

Požadavky

Jednotlivé jazykové specializace si vytvoří podle aprobace vlastní atlásek pro tu zemi a stát, jejíž jazyk studují. Faktografii využijí i u dílčích zkoušek. V návaznosti na přednášky a samostudium ověřit základní vědomosti z historické geografie, dílčí znalost vexiologie - vlajek a praporů, včetně praktického uplatnění, schopnost orientace v obsahu historických map. Těžiště - historická geografie Evropy, českých zemí, včetně jižních Čech, a přehledná znalost geografie světa do současnosti.

Garant

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.