Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geografie (UHE / HHGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / HHGE - Historická geografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historická geografie českých zemí za vlády Přemyslovců /do roku 1306/.2. Historická geografie českých zemí za Lucemburků a Jagellonců /do roku 1526/.3. Historická geografie Evropy a světa do 15. století.4. Historická geografie velkých zámořských objevů (do 16. století).5. Historická geografie českých zemí za vlády Habsburků (1526-1918).6. Územní vývoj Československé republiky 1918 - 1939.7. Územní vývoj českých zemí za německého protektorátu, vznik obnovené Československé republiky a její poválečný vývoj z pohledu historické geografie do roku 2003.8. Územní vývoj v českých zemích z hlediska krajského zřízení a regionálních jednotek (od roku 1654).9. Územní vývoj krajů do jejich zrušení v roce 1990 a současný stav.10. Historická demografie Evropy a světa od 17. století do 19. století /důraz na vznik koloniálních imperiálních říší/.11. Historická geografie Evropa a světa ve 20. století.12. Nastínění stručného vývoje historické geografie v českých zemích.13. O metodách výroby a tisku map v dějinách geografie, geodézie a kartografie.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá základní znalosti o geografii světa, Evropy a českých zemí.

Literatura

Kolektiv:. Atlas československých dějin. Praha, 1965. Kolektiv:. Atlas Republiky Československé. Praha, 1935. Semotanová, E.:. Česko. Ottův historický atlas. Praha, 2007. Semotanová, E.:. Historická geografie českých zemí. Praha, 2002. Semotanová, E.:. Mapy Čech, Moravy a Slezska v zrcadle staletí. Praha, 2001.

Požadavky

Zápočet bude udělen za základní znalosti vztahující se k historické geografii světa, Evropy a českých zemí.

Garant

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.