Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geografie (pro geografy) (UHE / HIGZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / HIGZ1 - Historická geografie (pro geografy), Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky historické geografie a vývoje historické geografie jako vědy.2. Historická geografie antického světa (včetně Blízkého východu, Indie a Číny).3. Historická geografie Evropy a islámského světa v raném středověku.4. Historická geografie Evropy ve vrcholném středověku.5. Politická mapa Evropy v 16. - 17. století.6. Historická geografie českých zemí za vlády Přemyslovců a Lucemburků.7. Historická geografie českých zemí za vlády Jiříka z Poděbrad a za vlády dynastie Jagellonců.8. Historická geografie českých zemí za vlády Habsburků.9. Historická geografie Československé republiky (1918 - 1939) a vývoj za německého protektorátu (1939 - 1945).10. Vývoj státních hranic v poválečném období 1945 - 1995.11. Vývoj územně-správního členění v českých zemích až do roku 1990.12. Historická geografie obyvatelstva Evropy a světa od 17. století do 19. století.13. Vývoj koloniálních imperiálních říší 16. - 20. století.14. Historická geografie Evropa a světa ve 20. století, včetně velkých přesunů obyvatelstva.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá student soubor znalostí o základní problematice historické geografie světa, Evropy a českých zemí.

Literatura

Kolektiv:. Atlas československých dějin. Praha, 1965. Kolektiv:. Atlas Republiky Československé. Praha, 1935. Semotanová, E.:. Česko. Ottův historický atlas. Praha, 2007. Semotanová, E.:. Historická geografie českých zemí. Praha, 2002. Semotanová, E.:. Mapy Čech, Moravy a Slezska v zrcadle staletí. Praha, 2001.

Požadavky

Zápočet bude udělen za základní znalosti vztahující se k historické geografii světa, Evropy a českých zemí.

Garant

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.