Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická němčina I (UHE / HINE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / HINE1 - Historická němčina I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod, seznámení se základními pojmy a terminologií.2.-3. Německý jazyk od raného středověku do 16. století (vývojové tendence, významná literární díla)4. První zápočtový test (faktografický)5.-13. Čtení a rozbor různých typů německy psaných textů z období 16.- 17. století (prameny úřední provenience: korespondence vrchnostenských a městských kanceláří, urbáře, matriky, testamenty, knihy účtů, soudní protokoly; prameny osobní povahy: deníky, autobiografie, osobní korespondence, zpravodajské listy a noviny)14. Druhý zápočtový test (práce s konkrétním pramenem)

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s vývojem německého jazyka od doby stěhování národů až do počátku 19. století. Budou poučeni o některých význačných literárních dílech a jejich historickém kontextu. Naučí se pracovat s autentickými německy psanými prameny ze středověku a raného novověku. Získají praxi ve čtení paleograficky náročnějších míst a prohloubí se jejich znalosti německého jazyka.

Literatura

Václav Bok - Dana Pfeiferová - Dana Šetinová:. Čítanka německých literárních textů/Deutschsprachige Literatur in Lesetexten. Plzeň, 1998. Zdeněk Masařík:. Historická němčina pro archiváře. Brno, 1993. Václav Blk:. Slovník středověké němčiny pro historiky. České Budějovice, 1995. Václav Bok:. Úvod do studia germanistiky. České Budějovice, 1995.

Požadavky

Student musí úspěšně absolvovat dva zápočtové testy. Zatímco první je zaměřen na faktografii, zjišťuje druhý, do jaké míry se student naučil samostatně analyzovat historický text.

Garant

Mgr. Kateřina Pražáková, Ph.D.