Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové a nejnovější dějiny I (UHE / HNVD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / HNVD1 - Nové a nejnovější dějiny I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Proměny společnosti 19. století - proces modernizaceIdeologie 19. století - liberalismus, nacionalismus, socialismusJaro národů - rok 1848 ve středoevropských a evropských souvislostechOd Krymské války k velké válce - klíčové problémy evropské politikySpolečnost a politika v českých zemích 1848-1914Evropa a svět v devatenáctém století - evropeizace a kolonizace Afriky a AsieOd historismu k modernímu umění - kulturní proudy 19. století

Získané způsobilosti

Student bude znát hlavní události dějin 1848-1914, bude schopen je interpretovat a bude rozumět odborné literatuře.

Literatura

Kořalka, J.:. Češi v habsburské říši a Evropě 1815-1914. Sociálněhistorické souvislosti vytváření novodobého národa a národnostní otázky. Praha, 1996. Křen, J.:. Dvě století střední Evropy. Praha, 2005. Řezník, M:. Formování moderního národa (Evropské "dlouhé" 19. století). Praha, 2003. Hanuš, J.:. Historie moderní doby. Brno, 2004. Urban, O.:. Kapitalismus a česká společnost. Praha, 1978.

Požadavky

Min. 60% úspěšnost ve dvou testech. Četba a interpretace odborné literatury.

Garant

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.