Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny každodenní kultury 19. stol. I (UHE / MDKD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / MDKD1 - Dějiny každodenní kultury 19. stol. I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rodina našich předků (svatba, rodina, sexualita).2. Od kolébky k pubertě (kojenecký věk, dítě v rodině, dětský svět).3. Vzdělání a škola (předškolní zařízení, základní a střední školství, problémy dívčího vzdělávání).4. Život v armádě (odvod, nástup do armády, výcvik, ubytování a stravování).5. Stáří a smrt (zdravotnictví, pohřbívání, hřbitovy).6. Objev volného času (čas k práci - čas k odpočinku; od vakací k prázdninám)7. Svátky a festivity (církevní a světské).8. Společenský život (návštěvy, salony, spolky a výstavy).9. Čtenáři a četba (čtenáři, knihovny, nakladatelství a knihkupectví).10. Rozvoj tělovýchovy a sportu (turistika, cyklistika, bruslení, lyžování, kopaná).11. Cestování (cesty a dopravní prostředky, turismus).

Získané způsobilosti

Student si prohloubí základní znalosti z oblasti kulturních dějin a dějin každodennosti.

Literatura

Horská, Pavla - Kučera, Milan - Maur, Eduard - Stloukal, Milan:. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha, 1999. Vošahlíková, Pavla:. Jak se žilo za časů Františka Josefa I. Praha, 1996. Lenderová, Milena:. K hříchu i k modlitbě. Žena v minulém století. Praha, 1999. Lenderová, Milena - Rýdl, Karel:. Radostné dětství? Dítě v Čechách devatenáctého století. Praha, 2006. Jiránek, Tomáš - Lenderová, Milena - Macková, Marie:. Z dějin české každodennosti. Život v 19. století. Praha, 2009.

Požadavky

Pravidelná účast během jednotlivých přednášek.

Garant

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.