Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět D. každ. kultury raného novověku II (UHE / MDKN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / MDKN2 - D. každ. kultury raného novověku II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Půdorys existence individua (muže, ženy, dítěte) - "svět imaginární"- nadpřirozeno (podoby strachu, smutku, radosti)- sen- magie2. Půdorys existence individua (muže, ženy, dítěte) - "svět soukromý"- domácnost (individuum v sítích rodinných vztahů)- kultura bydlení, stravování, stolování, oblékání, uspokojování dalších potřeb jakolegitimizace sociálního statutu individua- pohled z druhé strany - potvrzení nebo vyvrácení distinkcí sociálního statutu individua3. Půdorys existence individua (muže, ženy, dítěte) - "svět sociálních interakcí"- individuum a společnost raného novověku- člověk v korporacích hierarchicky rozdělené společnosti- člověk v sítích sociálních vztahů vycházejících z pokrevního a nepokrevního příbuzenství- člověk ve vztazích sousedských- člověk ve vztazích "patron - klient"- čest jako "veřejná" legitimizace sociálního statutu individua v sociálním prostoru- sociální vztahy jako "veřejná" kontrola chování a jednání individua - cestak marginalizaci jedince4. Půdorys existence individua (muže, ženy, dítěte) - "svět veřejný"- člověk a norma "veřejného života" (právo)- kazatelna jako nástroj "šíření normy křesťanského soužití"- sociální protest, sociální konflikt, kriminalita- instituce moci v lokální, regionální, zemské a dvorské úrovni rozhodovacích procesů- kariéra individua5. Půdorys existence individua (muže, ženy, dítěte) na okraji společnosti- cesta k marginalizaci individua- život na společenském okraji a jeho každodenní kultura

Získané způsobilosti

Student si rozšíří vlastní poznatky o každodenním životě, kultuře a myšlení v 16. až 18. století.

Literatura

Bůžek, V. - Král, P. (edd.):. Člověk českého raného novověku. Praha, 2007. Petráň, J.:. Dějiny hmotné kultury I-II. Praha, 1997. Kalista, Z.:. Století andělů a ďáblů. Jinočany, 1994. Maťa, P.:. Svět české aristokracie (1500-1700). Praha, 2004. Bůžek, V. - Hrdlička, J. - Král, P. - Vybíral, Z.:. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní práce na hodinách a úspěšné napsání zápočtového testu (úspěšnost nejméně 75%).

Garant

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.