Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny obyvatelstva II (UHE / MDO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / MDO2 - Dějiny obyvatelstva II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a metody HD:a) počet obyvatelstvab) složení obyvatelstva:- poměr pohlaví- věk- rodinný stav, rodina a domácnost- sociální složení obyvatelstva- ekonomická aktivita- povolání, zaměstnání- vzdělání- etnická příslušnostc) přirozený pohyb obyvatelstva- sňatečnost- plodnost a porodnost- úmrtnost- přirozený přírůstekd) geografická mobilita- migracee) sociální procesy- sociální mobilita- profesní mobilitaf) koncentrace obyvatelstva- urbanizace2. Manželství a rodina v minulosti (vznik a vývoj)3. Domácnost a rodina v tradičních společnostech4. Dějiny obyvatelstva a populačního myšlení v českých zemích

Získané způsobilosti

Student získá základní znalost oboru v rozsahu učebnice Maur, E.: Úvod do studia historické demografie. Praha, 19832.

Literatura

ŠUBRTOVÁ, A.:. Dějiny populačního myšlení v českých zemích (= Acta demographica 16). Praha, 2006. Demografie (nejen) pro demografy. Praha, 1993. VESELÁ, J.:. Demografie. Stav a struktura obyvatelstva - demografická statika I. Pardubice, 2003. Horská, P. - Kučera, M. - Maur, E. - Stloukal, M.:. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha, 1990. DOKOUPIL, L. - FIALOVÁ, L. - MAUR, E. - NESLÁDKOVÁ, L.:. Přirozená měna obyvatelstva českých zemí v 17. a 18. století. Praha, 1999. KALIBOVÁ, K.:. Úvod do demografie. Praha, 2005. VESELÁ, J.:. Úvod do demografie. Pohyb obyvatelstva - demografická dynamika II. Pardubice, 2003. Maur, E.:. Základy historické demografie. Praha, 1978. Horská, P. - Maur, E. - Musil, J.:. Zrod velkoměsta. Urbanizace českých zemí a Evropa. Praha-Litomyšl, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách a úspěšné zvládnutí dvou písemných testů (úspěšnost každého testu minimálně 75%).

Garant

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.