Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do gender history (UHE / MGH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / MGH - Úvod do gender history, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kořeny genderu (feminismus, gender history, vývoj genderu v evropské historiografii)2. Prameny k genderu (možnosti využití různých typů pramenů pro gender history)3. Prameny k genderu (možnosti využití různých typů pramenů pro gender history)4. Prameny k genderu (možnosti využití různých typů pramenů pro gender history)5. Gender a ženské dějiny v českém dějepisectví6. Gender a obraz muže a ženy v raném novověku7. Gender a obraz muže a ženy v 19. a 20. století8. Raně novověká žena a rodina (matka, manželka, vdova) - Konflikty v manželském právu a genderové role9. Obraz ženy čarodějnice v trestně právních pramenech raného novověku10. Svádějící muž a žena v roli oběti - mravnostní kriminalita v raném novověku11. Emancipovaná žena 20. století12. Závěrečný seminář

Získané způsobilosti

Student by se měl být schopen po absolvování předmětu orientovat v problematice gender history i zahraniční literatuře s ní spjaté. Nemělo by být pro něho problémem využít získané znalosti v praxi.

Literatura

Gleixner, U.:. ,Das Mensch und der Kerl : Die Konstruktion von Geschlecht in Unzuchts-. Frankfurt - New York, 1994. Čadková, K. - Lenderová, M. - Stráníková, J. (edd.):. Dějiny žen aneb Evropská žena od středověku do 20. století v zajetí historiografie. Pardubice, 2006. Wunder, H.:. "Er ist die Sonn, sie ist der Mond." Frauen in der Frühen Neuzeit. München, 1992. Oakley, A.:. Pohlaví, gender a společnost. Praha, 2000. Bocková, G.:. Žena v evropských dějinách. Praha, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, zápočtový test.

Garant

Mgr. Jaroslav DIBELKA, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav DIBELKA, Ph.D.