Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzeologie a památková péče II (UHE / MUPP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / MUPP2 - Muzeologie a památková péče II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia muzeologie (základní pojmy, literatura, organizace ICOM, AMG)2. Sběratelství, muzejnictví a výstavní činnost v evropských dějinách3. Dějiny českého muzejnictví4. Úloha regionálních muzeí v České republice5. Legislativa týkající se muzeí v České republice6. Sbírky a sbírkotvorná činnost7. Správa sbírek (evidence, dokumentace a digitalizace sbírek)8. Péče o sbírkové předměty9. Prezentace muzejních sbírek (expozice, výstavy, další způsoby veřejné prezentace muzeí)10. Návštěvníci muzea, muzeum a škola11. Management a marketing12. Vědecká práce v muzeích (využití muzejních sbírek pro účely historiografie)

Získané způsobilosti

Získání přehledu o dějinách evropského a českého muzejnictví a o legislativě vztahující se k práci muzeí, osvojení si znalostí ohledně budování a ochrany sbírek, vytváření expozic a dalších funkcích muzea jakožto instituce sloužící veřejnosti.

Literatura

BRABCOVÁ, Alexandra (ed.):. Brána muzea otevřená. Průvodce na cestě muzea k lidem a lidí do muzea. Náchod, 2003. STRÁNSKÝ, Zbyněk Zbyslav:. Muzeologie - úvod do studia. Brno, 1995. JORDANOVA, Ludmilla:. The looking of the past. Visual and Materil Evidence in Historical Practice. Cambridge, 2012. Kolektiv autorů:. Úvod do muzejní praxe. Učební texty základního kurzu Školy muzejní propedeutiky Asociace muzeí a galerií České republiky. Praha, 2010.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, vypracování seminární práce, úspěšné zvládnutí dvou písemných testů a ústní zkoušky v rozsahu přednášeného učiva.

Garant

PhDr. Markéta Skořepová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Markéta Skořepová, Ph.D.