Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny středověku I (UHE / PDST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / PDST1 - Dějiny středověku I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky pozdní antiky a raného středověku; římská říše ve čtvrtém století.2. Postupný rozpad římské říše na Západě; dějiny Itálie v raném středověku.3. Francká říše za merovejské a karolinské dynastie.4. Historie Anglie v raném středověku.5. Raná Byzanc a vzestup islámu.6. Visigótské a muslimské Španělsko a doba reconquisty.7. Východofrancká říše a historie Německa v 9.-12. století.8. Západofrancká říše a historie Francie v 9.-12. století.9. Slovanské osídlení střední a východní Evropy a vznik prvních slovanských státních útvarů.10. Velká Morava.11. Počátky Přemyslovců.12. Český stát v 10. a 11. století.13. Český stát v 11. a 12. století.

Získané způsobilosti

Lepší orientace v evropské historii, lepší chápání souvislostí mezi historiemi jednotlivých zemí, systematické znalosti historie raného středověku.

Literatura

ZÁSTĚROVÁ, B. a kol.:. Dějiny Byzance. Praha, 1992. Třeštík, D.:. Počátky Přemyslovců. Vstup Čechů do dějin (530-935). Praha, 1997. Bednaříková, J.:. Stěhování národů. Praha, 2003. BEDNAŘÍKOVÁ, J. - HOMOLA, A. - MĚŘÍNSKÝ, Z.:. Stěhování národů a východ Evropy. Byzanc, Slované a Arabové. Praha, 2006. TAUER, F.:. Svět islámu. Dějiny a kultura. Praha, 2006.

Požadavky

Zkouška je dvoufázová: na písemný test, který zohledňuje základní znalosti získané na přednáškách, navazuje ústní část, která se soustřeďuje na literaturu přečtenou studentem, jejíž seznam student předkládá.

Garant

PhDr. Stanislav Doležal, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Stanislav Doležal, Ph.D.