Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický proseminář IV (UHE / PPRO4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / PPRO4 - Historický proseminář IV, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Aktuální problémy historické védy v České republice v posledním desetiletí2. Metodologie, metody a techniky v postupu historikovy práce3. Škola Annales a strukturální pojetí dějin kolektivních mentalit4. Recepce školy Annales v české historické vědě5. Historická antropologie - člověk jako aktér dějin a jeho myšlenkový svět6. Průnik strukturálních, sociologizujících a antropologizujících přístupů k dějinám společnosti - cesta k syntéze7. Kulturní dějiny - každodennost jako metodologické východisko8. Symbolická komunikace - cesta k "novým politickým dějinám"9. Postmodernistický vědecký diskurs10. Induktivní a deduktivní metody; přímá a nepřímá metoda11. Diachronní a synchronní přístup k dějinám12. Kvantitativní metody13. Historické analogie a modely14. Komparativní metoda, stratifikace a typologie15. Reprezentativní výběr, sonda16. Geografická metoda17. Historickodemografické přístupy

Literatura

Dušan Třeštík:. Češi a dějiny v postmoderním očistci. Praha, 2005. Georg G. Iggers:. Dějepisectví ve 20. století. Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha, 2002. Peter Burke:. Francouzská revoluce v dějepisectví (Škola Annales (1929-1989). Praha, 2004. Richard van Dülmen:. Historická antropologie. Vývoj, problémy, úkoly. Praha, 2002. Dušan Třeštík:. Mysliti dějiny (zvláště kapitola Dějiny, dějepis, věda). Praha, 1999. Václav Bůžek:. Výuka historie na univerzitách v České republice - tendence a perspektivy, Český časopis historický 105, 2007, s. 101-112.

Požadavky

Student musí aktivně pracovat v semináři a napsat zápočtový test.

Garant

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.