Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický prosemínář III (UHE / PRO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / PRO3 - Historický prosemínář III, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář2. Pramenověda a klasifikace historických pramenů3. Kritika a interpretace pramenů, edice a ediční technika4. Institucionální pramenya) sdělovací pramenyb) pamětní pramenyc) pojišťovací pramenyd) evidenční pramenye) normativní pramenyf) vnitroinstitucionální prameny5. Písemnosti osobní povahya) písemné a literární pozůstalostib) osobní korespondencec) deníkyd) ego-prameny a Selbstzeugnisse6. Literární pramenya) legendy, anály, kronikyb) publicistika7. Hmotné a ikonografické prameny

Získané způsobilosti

Student se orientuje v historických pramenech, dokáže je ohodnotit a využít pro vědeckou práci.

Literatura

Hledíková, Z. - Kašpar, J. a kol.:. Paleografická čítanka I-II. Praha, 1982. Petráň, J. a kol:. Úvod do studia dějepisu III. Nauka o historických pramenech. Praha, 1983. Bůžek, V. a kol.:. Úvod do studia historie. České Budějovice, 1994. ISBN 80-7040-063-3.Hlaváček, I. - Kašpar, J. - Nový, R.:. Vademecum pomocných věd historických. Praha, 2002.

Požadavky

Student musí aktivně pracovat v semináři, odevzdat seminární práci a napsat zápočtový test.

Garant

PhDr. Pavel Král, Ph.D.