Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny novověku I (UHE / RNOV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / RNOV1 - Dějiny novověku I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu raný novověk jako dějinné epochy, periodizace raně novověkých dějin, hlavní tendence vývoje, vydané a nevydané prameny k dějinám raného novověku, přehled odborné literatury, domácích a zahraničních časopisů s raně novověkou tematikou, hlavní proudy bádání a badatelská centra v České republice a Evropě2. Člověk v hierarchicky uspořádané společnosti raného novověku a jeho svět3. Evropská renesance a humanismus - myšlení a kultura renesanční doby4. Evropská reformace, německá selská válka, papežství, protireformace, konfesionalizace5. Nástup Habsburků na český trůn, vytvoření středoevropského soustátí, Habsburkové a císařský dvůr v raném novověku jako badatelská témata evropské historiografie6. Politický systém stavovské monarchie na lokální, regionální a zemské úrovni moci7. Od vládního centralismu k panovnickému absolutismu v 16. a 17. století (Anglie, Španělsko, Francie, Rusko), evropská diskuse o povaze absolutismu a jeho politický systém8. Obraz toho druhého na prahu novověku - obraz Turka a obraz původních obyvatel kolonizovaných území v zámoří9. Politické konflikty stavovské a panovnické moci, jejich náboženské pozadí - na příkladech zemí Koruny české v předbělohorské době (srovnání s Nizozemím ve druhé polovině 16. století)10. Společnost a kultura doby manýristického labyrintu - císařská rezidence Rudolfa II. v Praze a dvory velmožů v mezinárodním srovnávacím kontextu, Mantova - Innsbruck - Mnichov - Vídeň11. Evropská diplomacie na přelomu 16. a 17. století, třicetiletá válka a poválečné uspořádání starého kontinentu

Získané způsobilosti

Znalost politického, hospodářského, sociálního a kulturního vývoje Evropy a českých zemí 16. a 17. století.

Literatura

Aries, P. Dějiny smrti I-II. Argo, Praha, 2000. Tinková, D.:. Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa. Praha, 2004. Burke, P.:. Italská renesance. Kultura a společnost v Itálii. Praha, 1996. Bloch, M.:. Králové divotvůrci. Studie o nadpřirozenosti přisuzované královské moci, zejména ve Francii a Anglii. Praha, 2004. Delumeau, J.:. Strach na západě ve 14. - 18. století I. Praha, 1997.

Požadavky

Student musí aktivně pracovat v seminářích při řešení badatelských úkolů, přečíst 10-12 knih ze seznamu doporučené literatury a napsat dva testy. Při ústní zkoušce prokáže znalost základních vývojových trendů a teoretických a heuristických východisek dějin raného novověku (1500-1650).

Garant

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.