Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia mezinár. vztahů 20. stol. (UHE / USMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / USMV - Úvod do studia mezinár. vztahů 20. stol., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina. Požadavky k zápočtu. Prameny, edice, literatura.2. Co jsou to mezinárodní vztahy?3. Stručný nástin historiografie mezinárodních vztahů 19. a 20. století. Prameny a literatura k mezinárodním vztahům nových a nejnovějších dějin4. Institucionalizace a tradice bádání o mezinárodní politice v českém prostředí5. Vývoj a proměny systému mezinárodních vztahů a jeho reflexe6. Základní přístupy k povaze mezinárodního řádu: idealizmus vs realizmus7. Tradicionalizmus vs behavioralizmus - teorie mezinárodních vztahů8. Kritické teorie mezinárodních vztahů (feminizmus, postmodernizmus, neomarxizmus a konstruktivizmus)9. Současný politologický diskurs: (post)pozitivisté, neorealisté a neoliberalisté10. Světové konflikty 20. století (první světová válka) jako učebnicový příklad mezinárodního řádu?!11. Světové konflikty 20. století (druhá světová válka) jako učebnicový příklad mezinárodního řádu?!12. Světové konflikty 20. století (studená válka) jako učebnicový příklad mezinárodního řádu?!13. Fenomén evropské integrace - přehled integračních teorií14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Přednáška a seminář výrazně prohloubí odborné zájmy a schopnosti posluchačů v oblasti teorie mezinárodních vztahů dějin 20. století. Jednotlivé ideje budou prezentovány z pohledu filozofie, historie, politologie a sociologie ve své historické jedinečnosti.

Literatura

Barša, P., Císař, O.:. Anarchie a řád ve světové politice. Kapitoly z teorie mezinárodních vztahů. Praha, 2008. Krejčí, O.:. Mezinárodní politika. Praha, 1997. Hollis, M., Smith, S.:. Mezinárodní vztahy. Výklad a porozumění. Brno, 2000. Pšeja, P.:. Přehled teorií mezinárodních vztahů. Brno, 2005. Drulák, P.:. Teorie mezinárodních vztahů. Praha, 2010.

Požadavky

zápočet1. Aktivní účast na semináři2. Účast3. Dva úspěšně napsané zápočtové testyzkouška1. Znalosti teorie mezinárodních vztahů 20. století2. Znalosti současné české a zahraniční literatury k tématu3. Získání zápočtu ze semináře

Garant

Marek Šmíd

Vyučující

Marek Šmíd