Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářské (prům. i neprům.) podniky (UHE / VP102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VP102 - Hospodářské (prům. i neprům.) podniky, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní přednáška: Jihočeské průmyslové i neprůmyslové podnikání, předpoklady, možnosti a realita jihočeského regionu, podnikatelské záměry (vize), plány (realizované a nesplněné), oborová interdisciplinarita /mezioborové přesahy = nástroj výkladu a interpretace v moderně pojatých soudobých hospodářských a sociálních dějinách, včetně tzv. průmyslové každodennosti).2) Specifika jižních Čech proti jiným výrazným průmyslovým hospodářským regionům (Severní, střední, západní a východní Čechy, severní Morava a Slezsko, Brněnsko) aneb o tom, co všechno v jižních Čechách nebylo a čeho se nedostávalo.3) Jednotlivá odvětví průmyslového podnikání, prameny a literatura, muzea a expozice, výchozí situace pro 19. stol. Předpoklady, klady i negativa, atd., včetně ukázky česko-německého soupeření na příkladu města Českých Budějovic.4) Ukázat na podnikání podnikatelských subjektů rodina Buquoyů (voroplavba, sklářství, atd.).5) Ukázat na podnikání podnikatelských subjektů rodina Lannů (voroplavba, stavba lodí, stavba železnic, mostů, jezů, pacht a nájem ziskových závodů, kanalizace řek, atd.).6) Ukázat na podnikání podnikatelských subjektů rodina Hardtmuthů (výroba keramiky, tužek, plnících per, barviček, gum, kancelářských výrobků atd.).7) Ukázat na podnikání podnikatelských subjektů rodina Schwarzenberků (voroplavba, stavba kanálů, těžba tuhy a rašeliny, hornictví uhelné i ostatní, moderní dřevařství, výroba piv, šťáv a limonád, atd.).8) Jihočeské rudné i nerudné hornictví, prameny a literatura, muzea a expozice, místa těžby, zpracování a využití (oborová interdisciplinarita /mezioborové přesahy = nástroj výkladu a interpretace v moderně pojatých soudobých montánních dějinách, včetně hornické každodennosti).9) Jednotlivá odvětví průmyslového podnikání, prameny a literatura, muzea a expozice, výchozí situace pro 20. stol. Předpoklady, klady i negativa, atd.10) Postavení jihočeského průmyslového podnikání v období let 1900-1950.11) Postavení jihočeského průmyslového podnikání v období let 1950-1990.12) Postavení jihočeského průmyslového podnikání v období let 1990-2014.13) Ukončení přednášek a udělení zápočtu

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu (přednáškami, samostudiem a četbou) student/tka získá v interdisciplinární podobě relativně ucelený soubor znalostí a dovedností v podobě stručného a přehledného přiblížení a vysvětlení 13 jednotlivých peripetií průmyslového hospodářského podnikání v hospodářských a sociálních dějinách jižních Čech, zejména v průběhu celého 19. a 20. století.

Literatura

KOMLOSY, A.:. Industrie. Kultur. Mühlviertel-Waldviertel-Südböhmen. Reisen in Grenzland. Wien, 1995. STOCKÝ, J.:. Jižní Čechy. Kulturní, hospodářský, sociální vývoj a stav. Program regionální práce. Praha, 1937. BINDER, M., KOVÁŘ, D.:. Technické památky Českých Budějovic. České Budějovice, 2013. HLUŠIČKOVÁ, H. a kol.:. Technické památky, 1. - 4. díl. Praha, 2004. DVOŘÁK, J.:. Vývoj průmyslu na území Českých Budějovic od počátku 19. století do 80. let 20. století, Historická geografie 36, 2010, s. 255-289 (spoluautor Jan Kubeš).

Požadavky

Zápočet bude udělen za rámcovou a přehlednou znalost hlavních peripetií vývoje hospodářského podnikání průběhu hospodářských a sociálních dějin jižních Čech, zejména v době celého 19. a 20. století.

Garant

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.